Русия повиши основната лихва до 9,5%

Русия повиши основната лихва до 9,5%

Русия повиши основната лихва до 9,5%

Руската централна банка повиши днес ключовата лихва с 1 процентен пункт до 9,5 на сто, в опит да овладее ускоряващата се инфлация в страната.

Регулаторът отбеляза, че инфлацията расте над прогнозите, а инфлационните очаквания на населението все още не намаляват.

В комюнике централната банка  на Русия отбелязва, че годишната инфлация се е увеличила до 8,7% през януари (след 8,4% през декември 2021 г.). Към 4 февруари тя е е 8,8%.

"В момента сме в пика на инфлацията ако гледаме годишните стойности, които статистически отчитат покачването на цените през последните 12 месеца", заяви управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина.

Освен това руската централна банка коригира нагоре прогнозата си за инфлацията в края на годината до 5-6 на сто, отказвайки се от по-ранните си надежди тя да се забави до 4-4,5 на сто. Руските активи останаха чувствителни към напрежението около Украйна и докато рублата възстанови повечето от загубите си през този месец, то акциите отново са под натиск

Същевременно рублата се колебаеше днес спрямо покачващата се американска валута и достигна курс от близо 75 рубли за долар, което не е далеч от най-високата й стойност от началото на януари, предаде Ройтерс. По обяд курсът на рублата спрямо долара остана непроменен, като 1 долар се обменяше за 75,02 рубли, което е близо до най-високото равнище от 3 януари - 74,2550, достигнато при предходната сесия.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ