Рязък скок на капиталовите разходи в Япония

Рязък скок на капиталовите разходи в Япония

Японските корпоративни инвестиции са се увеличили с 6,1 процента на годишна основа до 15,7 трилиона йени (145 милиарда долара) в периода януари-март, което е десето поредно тримесечие на растеж, сочат разпространените днес правителствени данни, цитирани от ДПА.

Корпоративните вътрешни резерви са били на рекордното равнище от 466,8 трилиона йени или с 9,4 процента повече спрямо година по-рано, уточни министерството на финансите.

Японските компании са критикувани, че не харчат повече от резервите си за заплати и използват временно наети служители или служители на непълно работно време.

Делът на тези работници остава близо 38 процента през април, сочи правителствен доклад, разпространен миналата седмица, предаде БТА.

Вътрешните резерви са се увеличили със 72,3 процента, откакто Шиндзо Абе стана премиер през декември 2012 година.

Правителството на Абе се стреми да постигне стабилен икономически растеж на фона на стагниращите заплати и вялото потребление.

Японската икономика нарасна с годишен темп от 2,1 на сто през първото тримесечие на годината въпреки слабите потребителски разходи, съобщи правителството миналия месец. Това е второ поредно тримесечие на растеж.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ