Силните потребителски и капиталови разходи подкрепят икономическия растеж на Япония

Силните потребителски и капиталови разходи подкрепят икономическия растеж на Япония

Икономиката на Япония е нараснала през второто тримесечие с най-бърз темп от над две години, като и при потребителските, и при капиталовите разходи повишението бележи над тригодишен максимум, подчертавайки силното вътрешно търсене, предаде Ройтерс.

Японският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с годишен темп от 4 процента през периода април-юни, сочат правителствените данни, което е над средната прогнозна оценка за 2,5 процента и е най-висок резултат от януари-март 2015 година.

Спрямо предходното тримесечие японската икономика отчита растеж от 1 процент при очаквано равнище от 0,6 на сто.

Това е шесто поред положително тримесечие и е най-дългият период на нарастване за третата по големина икономика в света от над десет години (от началото на 2005 до средата на 2006), отбелязва Франс прес.

Частното потребление, което е 60 процента от БВП, се е увеличило с 0,9 на сто на тримесечна основа спрямо 0,4 на сто през периода януари-март, посочва ДПА.

Корпоративните инвестиции, които премиерът Шиндзо Абе възприема като ключови за стимулиране на икономиката, са скочили с 2,4 процента след 0,9 на сто през предходните три месеца.

Износът се е свил с 0,5 на сто на тримесечна основа, отчитайки първото си понижение от четири тримесечия, а вносът е нараснал с 1,4 процента.

Годишният темп на растеж за предходните три месеца е преразгледан от 1 процент на 1,5 процента, а тримесечният е повишен от 0,3 на 0,4 на сто.

Банк ъв Джапан (Bank of Japan) обяви през юли, че очаква икономиката да нарасне с 1,8 процента през текущата финансова година до края на март 2018-а, вдигайки априлската си оценка от 1,6 процента.

Очаква се икономическият растеж да продължи през идните тримесечия, вдъхвайки на централната банка надежда, че пазарът на труда най-после започва да дава тласък на потребителските разходи, което пък улеснява създаването на устойчива инфлация, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ