Следващата рецесия в САЩ вероятно ще е по-кратка и по-умерена

Следващата рецесия в САЩ вероятно ще е по-кратка и по-умерена

Следващата рецесия в САЩ вероятно ще е по-кратка и по-умерена

Ако армиите често изучават ходовете си от предходната война, за да се подготвят за предстоящата, то икономистите и анализаторите обикновено очакват следващата рецесия да прилича на предишния икономически рязък спад, коментира пазарният анализатор на Ройтерс Джон Кемп, цитиран от БТА.

Движението на кривата на доходността по американските държавни облигации и сигналите за мащабно забавяне на активността в промишлеността и превоза на товари, кара инвеститорите да се замислят дали има вероятност от нова рецесия през 2019/2020 година.

Когато и да настъпи тази предполагаема рецесия, то следващият спад в бизнес цикъла, вероятността тя да наподобява на мъчителната депресия, която последва световната финансова криза през 2008 година, е много малка.

От края на Втората световна война рецесиите обикновено стават по-кратки и по-умерени, а растежът по-продължителен и не толкова трескав.

Следвоенните рецесии обикновено са били по-умерени заради промени в икономическата структура, работната сила и източниците на лични доходи.

Антицикличните мерки в данъчната и паричната политика също са забавяли бизнес цикъла и са спомагали за по-голяма икономическа стабилност.

Точно обратното, спадът след световната финансова криза е наподобявал много повече на предвоенната икономическа криза, отколкото който и да е от следвоенните катаклизми.

Преживяното е запечатано в колективната памет, но би било грешка да се приеме, че следващата рецесия ще бъде толкова болезнена, обърквайки най-лошия сценарий с най-вероятния очакван резултат.

Статистически погледнато една бъдеща рецесия вероятно ще бъде по-кратка, продължавайки по-малко от година и по-умерена с по-слабо свиване на икономическата активност, заетостта и доходите.

Когато настъпи следващата рецесия, много вероятно е тя да се отрази в по-малка степен върху потреблението на стоки и върху цените, както и да има по-слабо въздействие върху другите пазари на активите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ