Служебното правителство подготвя актуализация на бюджета, без да вдига дефицита

Служебното правителство подготвя актуализация на бюджета, без да вдига дефицита

Служебното правителство подготвя актуализация на бюджета, без да вдига дефицита

Служебното правителство работи по актуализация на бюджета, в която не се планира увеличение на предварително заложения бюджетен дефицит. Разликата с настоящия  бюджет ще се изразява не в това колко ще харчи държавата, а къде ще отиват парите. Това обясни днес на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите Асен Василев.

„Подготвяме актуализация, която да бъде разглеждана в момента, в който има действащ парламент. Тя цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера“, коментира Василев.

„Държавата не произвежда пари, тя ги взема от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката“, добави още той, като подчерта, че когато икономиката работи добре ще има пари в бюджета.  

Към края на май месец дефицитът в бюджета възлиза на 173 млн. лв., като щеше да е по-голям, ако не беше еднократното плащане от 660 млн. лв. за концесията на Летище София.

Както е известно през ноември 2020 г. парламентът одобри бюджет за 2021 г., според който държавните разходи ще превишат държавните приходи с близо 5,5 млрд. лв.

В последните си дни редовното правителство на премиера Борисов одобри на 5 май нова прогноза за състоянието на бюджета. В нея се допускаше, че държавните разходи ще се наложи да се увеличават още до края на 2021 г. и така дефицитът на страната да достигне около 7 млрд. лв. или 5,6% от БВП.

Според последната прогноза на Еврокомисията обаче дефицитът на България ще бъде значително по-малко 3,2% от БВП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ