S&P Global Ratings постави под негативно наблюдение рейтинга на Каталуня

S&P Global Ratings постави под негативно наблюдение рейтинга на Каталуня

S&P Global Ratings постави под негативно наблюдение рейтинга на Каталуня

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings постави под негативно наблюдение рейтинга на Каталуня заради ескалацията на противоречията с Мадрид след референдума за независимост, съобщи Франс прес.

Агенцията обяснява възможността да промени рейтинга (B+/B) на Каталуня през следващите три месеца с риска от нарушаване на комуникацията и координацията между двете правителства – на Каталуня и Мадрид, ключови за капацитета на Каталуня да изплати дълговете си навреме.

Американската рейтингова агенция заявява в официалното съобщение, че „не изключва отслабване на финансовото сътрудничество между регионалното и централното правителство през близките месеци“.

S&P може да понижи рейтинга на Каталуня с една или повече степени, ако отношенията между Мадрид и Барселона поставят под въпрос ангажиментите на Каталуня по краткосрочния дълг и финансовата подкрепа на Испания за региона.

Агенцията отбелязва, че може да потвърди сегашния рейтинг, ако напрежението се разсее.

Каталуня има държавен дълг, равен на 35,2% от нейния БВП (75,4 млрд. евро към края на март) и трябва редовно да тегли пари от специален фонд на Испанската държава. Регионът твърди, че публичните средства се разпределят несправедливо и това го задушава финансово, Мадрид отрича това.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ