Спад при еврото и британския паунд заради нарастващите притеснения около италианските банки

Спад при еврото и британския паунд заради нарастващите притеснения около италианските банки

Спад при еврото и британския паунд заради нарастващите притеснения около италианските банки

Еврото и британският паунд показаха слабо представяне през изминалата нощ на търговия, удължавайки започналата вчера разпродажба в Европа, съобщават от DailyFx.

Началото на този ход надолу съвпадна с продажбата на италианските 6-месечни съкровищни бонове, които отбелязаха спад до -0.317 процента, най-ниското ниво за последните 34 години.

Италианският индекс FTSE/MIB също се понижи в синхрон с британския паунд и единната валута на Европа. Тази комбинация от фактори говори за нарастваща загриженост около италианската финансова стабилност.

Възможно е тази тенденция да идва като отговор на изявлението на ЕЦБ от понеделник, в което бе оповестено, че италианската банка Monte dei Paschi di Siena има нужда от 8,8 милиарда евро, за да подобри баланса си, след като ликвидността й се понижи миналия месец.

Това надвишава предварителните изчисления от 5 милиарда евро и 6,3 милиарда евро, които се очакват от италианското правителство(според местните медии). Празничната пауза е най-вероятната причина за закъснялата реакция от страна на пазарите.

Новозеландския долар се търгуваше по-високо от очакването, отбелязвайки ръст, паралелен на този при 10-годишните държавни ценни книжа на островната страна. Този ход може да доведе до повишено търсене на активи, деноминирани в новозеландски долари,  имайки предвид повишеното внимание на търговците към най-високо-високодоходната валута в G10FX пространството.

Резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ) е единствената централна банка освен Фед, от която може да се очаква повишение на лихвите през 2017 година.

Може да се каже, че европейските икономическите данни носят очакване за пореден спокоен ден на търговия. Въпреки това, както беше отбелязано вчера, рисковете около волатилността не трябва да бъдат игнорирани.

Внезапния спад при европейските валути през последните 24 часа, изглежда като типичен пример за усилващите ефекти на неликвидните пазарни условия върху движението на валутите, въздействие, което най-вероятно би било значително по-слабо при нормални условия на търговия. Имайки това предвид, предпазливостта продължава да бъде изключително важна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ