Турция отчете над 61% годишна инфлация

Турция отчете над 61% годишна инфлация

Турция отчете над 61% годишна инфлация

Инфлация от 61,14 процента отчита Турция през март на годишна база, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-високата годишна стойност на инфлацията от 20 години.

Според данни на Турския статистически институт (Тюркстат) инфлацията през март е нараснала с 5,46 процента спрямо предходния месец. 

По данни на Тюркстат през февруари годишната инфлация в Турция е достигнала 54,4 процента - най-високото равнище от 2002 г.  

През март най-голямо е повишаването на цените в транспортния сектор - 99,12 процента, а увеличението на цените на хранителните продукти е 70,33 на сто., информира БТА.

Поскъпването се дължи на икономическа криза, изострена от пандемията КОВИД-19. Междувременно нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко повишаване на цените на газа, петрола и зърното, посочва АП.

Галопиращата инфлация в Турция идва след няколко поредни понижения на лихвените проценти в края на миналата година в съответствие с политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган, който иска да стимулира растежа, инвестициите и износа чрез поддържане на ниски разходи по заемите. Противно на класическите икономически теории, Ердоган настоява, че високите лихвени проценти са причина за инфлацията.

Между септември и декември централната банка намали лихвите с 5 процентни пункта, но през тази година те останаха непроменени на ниво от 14 на сто.

Лирата, която изгуби 44 процента от стойността си спрямо щатския долар през миналата година, се срина през декември до рекордното равнище от 18,41 лири за долар. Стойността на националната валута подхрани инфлацията в зависимата от внос турска икономика, отбелязва АП.

В опит да смекчи удара върху домакинствата правителството въведе намаление на данъците върху основните стоки и субсидира частично тарифите за електроенергия.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ