Турската централна банка отново понижи водещата си лихва

Турската централна банка отново понижи водещата си лихва

Турската централна банка отново понижи водещата си лихва

Турската централна банка понижи водещата си лихва за шести пореден месец днес въпреки високата инфлация и заплахата от понижаване на кредитния рейтинг, заявявайки, че отрицателните последици за пазара след неуспешния опит за преврат от миналия месец почти са отминали, предаде Ройтерс.

Финансовата институция намали водещата си овърнайт лихва с 25 базисни пункта до 8,5 процента. Едноседмичната репо лихва остави без промяна на равнище 7,5 процента.

Опитът за преврат на 15 юли и последиците от него засилиха несигурността у инвеститорите, а курсът на турската лира потъна до рекордно ниски равнища спрямо долара, макар че оттогава валутата почти се е възстановила до равнищата отпреди пуча.

Негативното влияние на събитията в страната в средата на юли върху пазарните показатели до голяма степен отслабна заради повишената готовност за риск и неотдавнашните мерки, отбелязва банката, като допълва, че спадът на приходите от туризъм ще има отрицателни последици в краткосрочен план.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който иска по-висок растеж, стимулиран от потреблението, неколкократно е призовавал за по-евтини кредити. Той заяви на банките този месец след неуспешния преврат, че те не трябва да въвеждат високи лихви и обеща да вземе мерки срещу тези, които не се съобразят.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ