Турската лира достигна нов исторически минимум

Турската лира достигна нов исторически минимум

Турската лира достигна нов исторически минимум

Курсът на турската лира се понижи до нов рекорден минимум днес спрямо долара и еврото, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планира да поеме по-голям контрол над паричната политика, ако бъде преизбран на изборите през юни, предаде Франс прес.

Отслабена от икономическото прегряване, висок текущ дефицит и препускаща инфлация, турската лира изгуби 9 процента от стойността си за месец.

Днес тя се търгуваше при курс 4,49 лири за долар, което е с 1,1 процента по-малко, отколкото стойността при закриване на търговията. Едно евро се разменяше за 5,3 лири.

В интервю за телевизия Блумбърг в понеделник Ердоган заяви, че централната банка е независима, но не може да пренебрегва сигналите от ръководителя на изпълнителната власт след преминаването към президентска система на управление.

Той посочи още, че гражданите ще държат президента отговорен за всички проблеми, свързани с паричната политика, затова "той трябва да бъде ефективен" в тази област.

Турската валута вече изпита сериозен натиск миналата седмица, след като Ердоган заяви, че лихвите са "майката и бащата на всички злини".

Турция ще произведе предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Турската централна банка се опита да поуспокои пазарните вълнения, разтърсили лирата, като заяви, че ще бъдат взети всички необходими мерки, информира в. "Файненшъл таймс".

В съобщение на сайта си централната банка на Турция отбелязва, че следи отблизо ситуацията на пазара.

Ще бъдат взети необходимите мерки, като се имат предвид и последиците от това развитие върху инфлационните перспективи, посочи банката.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ