Wells Fargo: Денят на разплатата за скъпите технологични акции наближава

Wells Fargo: Денят на разплатата за скъпите технологични акции наближава

Предстои денят на разплатата за акциите на големите технологични компании. Това заяви пред Си Ен Би Си Крис Харви,  ръководител на стратегията за дялово участие в Wells Fargo.

Той призова инвеститорите да приберат печалбите от технологичните акции преди Федералния резерв да е повишил основната си лихва.

„Премията, която плащате в момента, все още е изключително висока“, коментира Харви. Смятаме че тя трябва да се свие. Освен това очакваме, че следващото движение на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа ще бъде с 25 базисни пункта нагоре, а не надолу“, добави той.

След като по-рано тази година доходността по облигациите нарасна рязко, през последните седмици тя върви надолу като завърши миналата седмица при ниво от 1,43%, което, представлява спад от 17% за последните три месеца. Този спад от своя страна подкрепи акциите на растежа и особено тези от технологичния сектор.

Според Харви обаче обръщането на посоката на доходността е на практика неизбежно на фона на последните икономически данни. Той очаква двуцифрен спад при акциите на растежа, който може да се случи по-късно през лютото или в началото на есента.

В петък индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq записа нов рекорден връх от 14 639,33 пункта, което е ръст от 121% от пандемичното дъно, достигнато на 23 март 2020 г. 

Ако очакваната от Харви корекция в технологичния сектор се реализира, това ще засегне и по-широкия пазар, който е доминиран от големите ИТ компании.

Той обаче продължава да е оптимист относно представянето на акциите, които са зависими от възстановяването на икономиката.

„Те се справиха с управлението на очакванията за печалбите доста добре и бяха много по-консервативни в прогнозите си от очакваното.“, коментира Харви.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ