Япония инвестира $150 млрд. долара в САЩ

Япония инвестира $150 млрд. долара в САЩ

Япония инвестира $150 млрд. долара в САЩ

Япония ще инвестира 17 трилиона йени (150 милиарда долара) в държавни и частни фондове в САЩ за период от 10 години, включително за развитие на високоскоростни железници в североизточната част на страната и в щатите Тексас и Калифорния, както и в реновиране на вагони за метрото и железниците. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници и на местни медии.

Източници, запознати с плановете за предложенията, които ще направи японският премиер Шиндзо Абе на новия американски президент Доналд Тръмп по време на посещението си в САЩ на 10 февруари, потвърдиха, че Япония подготвя пакет, който се очаква да доведе до създаването на 700 000 работни места в САЩ и да помогне за създаване на пазар от 450 милиарда долара.

Пакетът от пет части предвижда инвестиции в инфраструктурни проекти като високоскоростни влакове и киберсигурност, изтъкват източниците, пожелали анонимност. Инвестициите в инфраструктурни проекти в чужбина съответстват на ключов елемент от стратегията за икономически растеж на Абе за износ на "висококачествени" инфраструктурни технологии, посочва Ройтерс.

Пакетът включва също така сътрудничество в глобални инфраструктурни инвестиции, съвместно разработване на роботи и изкуствен интелект, както и сътрудничество в киберсигурността и космическите проучвания.

Правителството може да отпусне средства от валутните си резерви, за да финансират част от пакета, заявяват източниците. Възможно е и да получи средства от големи банки и свързани с правителството финансови институции, както и от Държавния инвестиционен пенсионен фонд, твърдят в. "Асахи" и други медии.

Ръководителят на пенсионния фонд Норихиро Такахаши обаче вчера опроверга това твърдение и заяви, че инвестициите на фонда са предимно в интерес на пенсионерите и че той никога не взима инвестиционни решения в рамките на правителствен план.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ