Японската икономика изпадна в рецесия за първи път от 4 години

Японската икономика изпадна в рецесия за първи път от 4 години

Японската икономика изпадна в рецесия за първи път от 4 години

Японската икономика навлезе в рецесия и пандемията вероятно ще влоши допълнително ситуацията, предаде CNN Business.

Третата по големина икономика в света се е свила с 0,9% за периода януари-март в сравнение с предходното тримесечие, сочат данните на правителството. Въпреки че резултатът е малко по-добър от прогнозата за спад от 1,2% от анализаторите на Refinitiv, това е второ поредно тримесечие на спад, което означава, че страната навлезе в рецесия.

На годишна основна спадът е 3,4%.

Икономиката на Япония изпитваше трудности още преди пандемията: В края на минлата година икономическата активност се сви, тъй като страната усвои увеличението на данъка върху продажбите и се изправи срещу последствията от Тайфуна Хагибис - мощна буря, която засегна страната миналата есен.

И въпреки че епидемията започна да тежи върху страната в началото на 2020 г., анализаторите предупредиха, че през първото тримесечие на годината Япония няма да улови пълния ефект от пандемията.

"Резкият спад на производството през първото тримесечие предполага, че разпространението на вируса е нанесло значителен удар върху икономическата активност през март", пише в научна бележка в понеделник Том Лиърмут, японски капиталов икономист. Той каза, резултатите през второто тримесечие ще са "много по-лоши", прогнозирайки понижение от 12% през него.

Частното потребление, което допринася за повече от половината от икономиката на Япония, спадна с 0,7% още преди правителството да обяви извънредно положение.

"Това е само върхът на айсберга", каза Лиърмут. "Април и май ще са далеч по-зле."

Износът, който представлява 16% от икономиката на Япония, се е свил 6% през тримесечието. Това е най-резкият спад в този сектор от 2011 г., когато в страната земетресение и цунами нанесоха сериозни щети.
Междувременно японското правителство вече обяви пакет от стимули за около 1 трилион долара, за да защити икономиката от последиците, причинени от пандемията. Това е еквивалент на около 20% от годишната продукция на Япония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ