Парадът на мумиите: Египет премести 22 владетели в нов музей

През изминалия уикенд египтяните станаха свидетели на историческо шествие на своите древни фараони. Пищен мултимилионен спектакъл премина през столицата Кайро, за да отбележи преместването на мумиите на общо 22 владетели – 18 мъже и 4 жени, предаде „Би Би Си“.

При строги мерки за сигурност, прилягащи на кралската им кръв и статута им на национални богатства, телата бяха преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация. Фараоните бяха подредени в хронологичен ред според годините, в които са управлявали Египет – от Таа II до царувалия през 12-и век преди новата ера Рамзес IX.

Сред най-големите атракции на събитието бе Рамзес II, най-известният фараон на Новото кралство, който е останал на престола в продължение на 67 години и е познат с подписването на първия в историята мирен договор. Тялото на първата жена фараон, Хатшепсут, също бе сред транспортираните на ново място.

Всяка мумия бе разположена в украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от кортеж.

Според египетските власти новият музей ще помогне за съживяването на туризма, един от основните източници на чуждестранна валута за страната. Превозването на мумиите бе излъчено и онлайн за всички любители на египетската култура, а експонатите ще бъдат изложени пред публиката на 18 април.

Догодина се очаква да отвори и още един музей, в който ще се помещава популярната колекция на Тутанкамон. Той ще е близо до пирамидите в Гиза.

Проклятието на фараоните

Докато парадът изглежда грандиозен и зрелищен, мумиите се свързват и със суеверия. Наскоро Египет претърпя редица бедствия – десетки хора загинаха при сблъсък на влакова катастрофа, най-малко 18 бяха загиналите при срутване на сграда в Кайро, Суецкият канал бе блокиран за близо седмица от големия контейнеровоз „Евър Гивън“, допринасяйки за загуби за милиони долари.

Потребителите в социалните медии се зачудиха дали митът за „проклятието на фараоните“ може да има нещо общо със зачестилите инциденти. Според това суеверие смърт ще сполети хората, докоснали се до мумия от фараонското царство на Древен Египет.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ