САЩ искат от ООН санкции срещу Иран, ЕС е против

САЩ искат от ООН санкции срещу Иран, ЕС е против

САЩ искат от ООН санкции срещу Иран, ЕС е против

САЩ призоваха членовете на Съвета за сигурност в ООН да наложат санкции на Иран заради „злонамереното му поведение“ в Близкия Изток, съобщи Франс прес.

Зам.-посланикът на САЩ в ООН Джонатан Коен обвини Иран, че нарушава постоянно резолюциите на ООН и настоя за категорично решение със „значителни последици“.

Заседанието на Съвета за сигурност беше първото след решението на Доналд Тръмп на 8 май да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран.

В края на май Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) приключи единадесетата проверка за изпълнението на ангажиментите от Техеран.

Коен обвини отново Иран, че доставя ракети на бунтовниците хути в Йемен в нарушение на международното оръжейно ембарго.

Доклад на ООН, публикуван наскоро, потвърждава, че части от ракетите, изстреляни срещу Саудитска Арабия, са произведени в Иран, но с уговорката, че не може да се каже кога са доставени оръжията - преди или след въвеждането на ембаргото за Йемен през юли 2016 г.

Развалянето на работещата ядрена сделка не ни поставя в по-добро положение при обсъждането на други проблеми, заяви представителят на ЕС в ООН Жоао де Алмейда като балистичните ракети и влиянието на Техеран в региона. По думите му пълното прилагане на споразумението с Иран предотвратява надпреварата за ядрено въоръжаване в Близкия Изток.

ЕС отново призова международната общност да потвърди подкрепата си за сделката, а всички подписали страни да се придържат към пълното прилагане на споразумението и съответната резолюция на ООН във всичките й аспекти.

Крахът на това постижение ще бъде сериозна крачка назад за региона, за режима на неразпространение на ядрени оръжия, както и за общата сигурност, и потенциално може да има тежки последици, предупреди и френският посланик в ООН Франсоа Делатр.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ