Как да не отгледаме нарцисист

Как да не отгледаме нарцисист

Как да не отгледаме нарцисист

Нарцисизмът у децата не е вродено заболяване, а проблем, който до голяма степен се формира под въздействието на възпитанието на родителите, съобщават изследователи от САЩ. При това, проблемите могат да не се проявят в ранните години, а по-късно, пише news.rambler.ru.

Да повлияят на развитието на нарцисизма могат два противоположни фактора - прекомерната любов и излишната строгост, граничеща с враждебност. Учените казват, че изследването им позолило да докажат как и единият, и другият фактор са еднакво вредни за развитието на детето и формирането у него на здрава психика. 

Родителите могат да потиснат малките чрез строгост, грубост и враждебност. Детето започва да "раздува" мнението за себе си, ако родителите не му отделят достатъчно внимание. До същия проблем може да доведе и прекалено голямата любов на родителите, когато те са много внимателни към детето и изпълняват прищевките му. В този случай у детето се появява чувството, че всички са му длъжни. 

Затова изследователите препоръчват, колкото и да е трудно на родителите, да внимават какъв тип любов изразяват към детето - важното е тя да бъде адекватна и достатъчна, но не прекалена - с положителен или отрицателен знак.

Източник: noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ