Кирил Петков и Александър Николов привикани в парламента да докладват какво става с газа

Кирил Петков и Александър Николов привикани в парламента да докладват какво става с газа

Кирил Петков и Александър Николов привикани в парламента да докладват какво става с газа

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов трябва да се явят на изслушване утре в парламента за доставките и цените на природния газ. Това решиха депутатите, като приеха предложението на Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС блиц контролът по тази тема да е първа точка в дневния ред на пленарното заседание утре.

На брифинг в централата на ГЕРБ преди ден Добрев коментира, че липсва яснота какво се случва с танкерите за доставка на втечнен газ до България, договорени от Кирил Петков по време на посещението му в САЩ.

В същото време от Асоциацията на работодателските организации излязоха с открито писмо, в което алармират, че цари мълчание и пълна неяснота за цената на синьото гориво през юли. Обичайната практика напоследък е в първия ден от новия месец КЕВР да утвърждава окончателно цена на природния газ по предварително внесено от "Булгаргаз" предложение.

В писмото, адресирано на 5 юли до енергийния министър, с копие до ръководството на "Булгаргаз" и КЕВР, се напомня, че съгласно договорите за доставка, сключени между "Булгаргаз" ЕАД и промишлените потребители, пряко присъединени към газопреносната мрежа на страната, доставната цена се формира ежемесечно въз основа на заявената за утвърждаване цена. Нито към тази дата, нито към момента обаче няма оповестени заявления за формиране на цена за газа през юли, както на сайта на "Булгаргаз", така и на сайта на КЕВР.

Липсата на заявление за пореден път оставя българската индустрия без цена за природния газ, пишат работодателите и обръщат внимание, че така се нарушава установената практика на подаване на заявление в края на предходния месец и на коригирано заявление на първо число на месеца, която е давала възможност на бизнеса за известно планиране на разходите за природен газ.

За пореден път в рамките на няколко месеца българските производства ще работят в ситуация, в която не е известна цената на природния газ, отбелязват от Асоциацията на работодателите и допълват, че доколкото към момента няма прекъсване на доставките, би следвало "Булгаргаз" ЕАД да е наясно с цената на входа на газопреносната система и да може да формира доставна цена. 

В ранния следобед днес най-големите работодателски организации и двата най-големи синдиката излязоха с общ призив за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъдат обсъдени цените на природния газ и осигуряването на доставките за зимните месеци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ