Подлезите на София търпят пълна метаморфоза

Подлезите на София търпят пълна метаморфоза

След осъществяването на проектите си "Филмов подлез", "Музикален подлез", "Графити подлез" и "Природен подлез", младежите, инициатори на ПОдЛЕЗНО са решили да експериментират с нов проект, с който да преобразят още едно от неприветливите места на столицата - поредния подлез. 

Запознати ли сте, че най-силните ветрове в Слънчевата система са на Сатурн, където те достигат скорост от над 1770 км/ч., а че първата къща в света, чието електричество се осигурява от вятърна енергия, е построена през 1887 г. в Кинкардиншър, Шотландия? За тези и редица други любопитни факти ще научите, след като бъде завършена пълната метаморфоза на поредния подлез в столицата. 

ПОдЛЕЗНО е инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите - това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. В мрачните софийски подлези, те виждат голям потенциал за реализирането на своите творчески идеи. 

"Светлина, жива музика, художествено оформление, интерактивност, танци, събития ще превърнат подлезите в уютни, оживени, безопасни и предпочитани мултифункционални пространства за онези, които живеят, работят и отглеждат децата си в града или просто го посещават. Споделяйки културата, споделяме и желанието си за промяна, инициирана от гражданите за ползване от гражданите", споделят инициаторите в официалния си сайт

„Наоколо има училище, две детски градини има много болници и сметнахме, че именно тук можем да превъплътим  различни предмети от училище”, каза председателят на „ПОдЛЕЗНО” Юлия Иванова относно най-новия проект на ПОдЛЕЗНО. Новият Научен подлез, започнал преди дни, трябва да е готов през септември.

Бъдещите планове на младия и мотивиран екип са насочени към разширяване на дейността и обновяване на нови места -  под и над земята. Това могат да бъдат различни неподддържани места в града - междублокови пространства, детски площадки, университетски открити площи и др. За да се запознаете с последните им идеи, да станете спонсор или да се запишете като доброволец, следете фейсбук страницата на ПОдЛЕЗНО.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ