Джордж Сондърс получи Man Booker Prize за първия си роман

Джордж Сондърс получи Man Booker Prize за първия си роман

Джордж Сондърс получи Man Booker Prize за първия си роман

Американският писател Джордж Сондърс е тазгодишният носител на Man Booker Prize, най-престижната награда за англоезична литература. Отличието се присъжда в Лондон и е за първия му роман "Lincoln in the Bardo".

58-годишният тексасец Джордж Сондърс е известен с новелите си и дългите статии за различни списания. На финала той победи петима автори - Пол Остър, Мохсин Хамид, Али Смит, Емили Фридлънд и Фиона Мозли.

"Lincoln in the Bardo" е роман в класически формат, в който историите на няколкостотин разказвачи се преплитат, за да разкажат за смъртта на 11-годишния Уили, сина на Ейбрахам Линкълн. Романът описва само една нощ – нощта на смъртта на детето през 1862 г.

"Формата и стилът на този дълбоко оригинален роман създават изключително духовен, интелигентен и емоционален разказ“, коментира председателката на журито Лола Йънг.

Сондърс е слабо превеждан автор не само у нас. В България са издадени негови разкази в „Книга за другите“. Той е носител на множество престижни литературни награди и преподава в университета в Сиракюз, щата Ню Йорк.

Джордж Сондърс получи наградата си от Херцогинята на Корнуол Камила Паркър-Боулс, както и чек за 50000 паунда от изпълнителния директор на групата Man Люк Елис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ