Изкуственият интелект може да започне световна война, предупреждава Илон Мъск

Изкуственият интелект може да започне световна война, предупреждава Илон Мъск

Изкуственият интелект може да започне световна война, предупреждава Илон Мъск

Съперничеството между страните за първенство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина за световна война. Така мисли  американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск, цитиран от БГНЕС.

Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се включили в изследвания в областта на създаването на изкуствен интелект и скоро техният пример ще бъде последван от други страни със силна компютърна наука.

„Конкуренцията за превъзходство в областта на изкуствения интелект на национално ниво, по мое мнение, би била най-вероятната причина за трета световна война, пише Мъск в „Туитър“. Той отбелязва, че войната може да бъде инициирана не от лидерите на някоя страна, а от самия изкуствен интелект, ако той вземе решение, че един „превантивен удар би бил най-вероятният път към победа“. 

Мъск публикува своите бележки в „Туитър“ по повод статия с изказване на президента на Русия Владимир Путин от 1 септември на среща с ученици и студенти в рамките на национален форум по професионално ориентиране в Ярославл. „Изкуственият интелект – това е бъдещето не само за Русия, това е бъдещето на цялото човечество. Това са колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи“, казва Путин. Според него, който стане лидер в тази област, ще бъде властелин на света. Той предупреждава за опасността от това този монопол да бъде съсредоточен в нечии конкретни ръце. Путин заявява, че ако Русия стане лидер в областта на изкуствения интелект, ще споделя тази технология с целия свят, „както сега споделяме атомните технологии“. 

Илън Мъск е последователен в критиката си за развитието на изкуствен интелект, който според него е една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Основен опонент на Мъск по този въпрос е Марк Зукърбърг. Според създателя на Facebook изказванията на Мъск за опасността от изкуствения интелект са „крайно безотговорни“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ