Почина "папата на френската гастрономия" Пол Бокюз
Почина „папата на френската гастрономия“ и най-обичаният готвач в света Пол Бокюз, съобщиха френските медии с обширни и тъжни статии.
Мосю Пол, както го наричат всички, е издъхнал днес на 91 г. годишна възраст след десетилетия звездна кариера в кухнята. През последните години той страдаше от болестта на Паркинсон.
Вътрешният министър Жерар Коломб и бивш кмет на Лион, кулинарната столица на Франция, където е роден Бокюз, съобщи за смъртта му в Twitter: „Мосю Пол беше Франция. Простота и щедрост. Съвършенство и искуството да живееш. Папата на гастрономията ни напуска. Дано нашите готвачи в Лион, както и по четирите края на света, да отглеждат дълго плодовете на неговата страст".
Мосю Пол дебютира в голямата кухнята 20-годишен, след като още 9--годишен е научил от баща си как се готвят телешки бъбреци. Но открива гордостта от професията с великия Фернан Поан (1897 - 1955), бащата на съвременната френска кухня. Поан беснеел всеки път, когато мине покрай ресторант с дървена фигура на готвач с голямо шкембе отпред…
С него научава основаните на изкуството – реабилитацията на храната, заедно с чашите, покривките, декорацията и особено посрещането в залата.
Първата звезда на Мишлен идва през 1958 г., когато ресторантът му Auberge du Pont de Collonges, на 4 км от кулинарната столица на Франция Лион още е на хартиени салфетки. Печели втората звезда през 1960, през 1965 – третата.
Без интернет и социални мрежи, масю Пол създава собствения си имидж и имиджа на френската кухня с усещане за комуникация и с хумор, които нямат равни. Някои от репликите му са се превърнали култови.
Работохолик, той създава империя от ресторанти и бирарии по света, комплекса Орландо във Флорида, кулинарния институт в Екюйи, фондация, световния конкурс Бокуз д’ор, пише книги…
Любител на тенденцията „мачо“, Бокюз е единственият французин обявил се официално за тригамен.
На лявата му рамо имаше галски петел, татуиран от американци по време на Втората световна война, подигравка с нацисткия орел.
Концепцията му за кухнята включва гърне, масло, сметана и кости и най-вече продукти с перфектно качество, които обича да избира сам рано сутрин на пазара. Създава световно известни ястия с всякакви продукти – от сьомга и птици до шоколад.
Вдига паметни скандали в кухнята, но има и екип от помощници, които са до него в продължение на няколко десетилетия.
Създал е стотици готвачи, обсебен през целия си живот от идеята да споделя и предава любовта си към храната.
В школата му се обучават кулинари от цял свят.
За него „Смелостта е вярност. Вярност към вкуса, аромата, добрата кухня, приятелите. Вярност към себе си“.
Името на Бокюз е символ на втората Френска революция – кулинарната. През 1960-те и 1970-те години оглавява движение, станало известно като „Новата кухня“ (Nouvelle cuisine).
Мосю Пол е първият готвач, награден с ордена на Почетния легион (от президента Валери Жискар Д’Естен през 1975 г.) През 2011 американска кулинарна школа Culinary Institute of America го обявява за „майстор-готвач на века“.
Негови са думите: Работя така, все едно ще живея 100 години и вкусвам живота така, все едно всеки ден е последният.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.