Сорос критикува Facebook и Google

Сорос критикува Facebook и Google

Сорос критикува Facebook и Google

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос критикува "технологичните монополи" на компаниите Facebook и Google, наричайки ги "заплаха за демокрацията", педава Би Би Си.

Това се случи по време на годишната му вечеря на Световния икономически форум в Давос. Сорос предупреди присъстващите, че социалните мрежи като платформи са "пречки пред иновацията". Той коментира, че е тревожна тяхната сила да ръководят вниманието на хората. 

Сорос прогнозира, че дните на социалните мрежи са преброени - защото данъчните политики и регулацията ще ги застигнат.

Освен това, Сорос заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп е "опасност за света", добавяйки, че вярва, че Тръмп ще си тръгне към 2020 г., "ако не и по-рано". 

Но известният финасист направи най-острата си критика към "безпрецедентните и трансформативни" ефекти от работата на големите интернет фирми. 

"Силата да се оформя вниманието на хората все повече е концентрирана в ръцете на няколко на брой компании", каза Сорос пред събралите се гости и посочи конкретно няколко пъти Google и Facebook. "Искат се истински усилия да се отстоява и защитава това, което Джон Стюарт Мил е нарекъл "свобода на ума", каза той. "Има вероятност, че веднъж изгубени, хората, които растат в дигиталната епоха, ще имат трудност да я възвърнат", посочи още 87-годишният Сорос. 

Милиардерът предупреди, че това (за хората, растящи в дигиталната епоха - б.р.) би имало далечно достигащи политически последствия и вече е изиграло роля в избирането на Доналд Тръмп. 

"Минните и петролните компании експлоатират физическата среда, докато социалните мрежи експлоатират социалната среда", каза Сорос, цитиран от Индипендънт. "Това е особено злонамерено, защото социалните мрежи оказват влияние на начина, по който хората мислят и се държат, без те дори да го осъзнават. То оставя дълбоки и неблагоприятни последици върху функционирането на демокрацията, особено върху честността на изборите“, добави бизнесменът.

Сорос похвали еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, за която каза, че ще бъде "възмездието" на компаниите на социалните мрежи. По думите му ЕС, който няма свои технологични гиганти, е най-добре позициониран да защитава обществата от тях, докато американските регулатори според него са "твърде слаби". 

Сорос, който е роден в Унгария хеджфондмениджър, оцелял от Холокоста и известен с това, че натрупа 1 млрд. долара като заложи на девалвацията на паунда през 1992 г., откри речта си като каза, че намира настоящия момент в историята "сравнително болезнен". "Отворените общества са в криза и няколко форми на диктатура и мафиотски държави, като например Русия на Путин, са във възход", каза Сорос.  

Той аламира за "още по-тревожна перспектива", при която компаниите като Google и Facebook могат да обединят системите си за корпоративно наблюдение с тези за държавно наблюдение в авторитарните страни - тенденция, която вече се среща на Филипините.

"Може да има съюз между авторитарните държави и тези богати на данни ИТ монополи, който да събере на системите за корпоративно наблюдение с вече развитите системи за държавно следене. Това може да създаде мрежа за тоталитарен контрол, която дори Олдъс Хъксли и Джордж Оруел не са си представяли", каза още Сорос.

Милиардерът-филантроп посочи, че тези монополисти няма да променят поведението си, ако не бъдат подложени на външна регулация. "Интернет монополите нямат нито волята, нито желанието да защитят обществото от последиците, до които водят действия. Това ги превръща в заплаха за обществото, което трябва да бъде защитено от регулаторните органи", поясни той.  

Сорос припомни думите на създателя на World Wide Web Тим Бърнарс-Лий, който преди време каза, че технологичните гиганти са се превърнали в "препятствие пред иновациите" и че те трябва да бъдат регулирани като обществени услуги, насочени към "запазването на конкуренцията, иновацията и честният и открити универсален достъп до информация".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ