3 бабини ястия с нахут

3 бабини ястия с нахут

Нахутът е сред основните продукти в индийската и арабската кухни, но е изключително тачен и в европейската кулинария. Всъщност, става дума за различни сортове – индийският нахут е много древен сорт - кафеникав и набръчкан, а този, който е познат у нас, е едър и светъл на цвят, с плътен вкус и съдържащ всичко полезно: много белтъчини, малко мазнини, витамини, най-вече витамин Е, фолиева киселина, лецитин, ценни минерали.

Идеален е за всички, включително и за бременни, и за дечица над 2 г. Има едно единствено изискване - за да се свари добре, това бобово растение трябва да се накисне за минимум 8 часа във вода преди да започнете да го готвите. Но си струва да вземате суров, а не сварен от консерва.

Ето ги и нашите три идеи - вярно, че са без месо, но пък са издържали проверката на времето, приготвяни от няколко поколения:

Печен нахут със спанак и сирене 

Необходими продукти: 300 г накиснат предварително нахут, 300 г спанак, 250 г бяло сирене, ½ ч.л. смлян кориандър, зехтин. 

Приготвяне: Сварете нахута докато омекне, а добре почистеният и измит спанак бланширайте във вряща вода. Отцедете от водата, смесете ги в тавичка, наредете върху им кубчета бяло сирене и парченца масло и запечете за 20-ина минути. Накрая поръсете с кориандър. 

Кюфтенца с нахут и лапад

Необходими продукти: 400 г лапад, киселец или спанак, или и трите, 250 г сварен нахут от консерва, 1 филийка печен хляб, 2 с. л. кисело мляко, сол, червен пипер, смлян кориандър; За панировката: 1-2 яйца, 70 г галета
 
Приготвяне: Измийте много добре зеленините и ги сварете, а после отцедете от водата. Свареният нахут намачкайте с вилица. Спанакът, нахутът, надробената печена филийка, киселото мляко и подправките смесете хубаво и оформете кюфтенца. Най-добре е да ги изпечете в тавичка със съвсем малко мазнина, но ако предпочитате, оваляйте ги в галета и след това в яйце и ги изпържете в горещо олио.

Прочетете целия материал на сайта на Новите родители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ