5 мита за биткойн

5 мита за биткойн

5 мита за биткойн

През декември цифровата валута въведена от Сатоши Накамото през 2009 г. удари рекордните 17 428 долара за един биткойн. Но може би заради сложната си техническа природа или заради мистерията около своето появяване – авторът й остана неизвестен в продължение на години, около биткойна витаят много митове. Ето развенчаването на някои от тях:

  1. Има краен брой биткойни – да, оригиналният дизайн на биткойн е предвиден за 21 млн. биткойни, които бавно да се генерират в рамките на стотина години. Но протоколът, разбира се, може да бъде променен при съгласие на общността на валутата.
  2. Потребителите на биткойни са аноними: - да, но не съвсем. Потребителите не получават повече анонимност отколкото и при банковите трансфери. Защото е възможно да се свържат псевдонимите на един потребител след анализ на моделите в блокчейна.
  3. Биткойн е недостижим от закона – много закони по света започнаха да се адаптират към реалността на криптовалутите и започват да третират по юридически начин транзакциите.
  4. Биткой изразходва енергия – копаенето при биткойн изисква много енергия. Поради децентрализираната си структура, никой не знае точното количество енергия, което консумира процеса и сигурно достига няколко гигавата в дадени моменти. Но истината е, че това не може да се сравни с всички енергийни разходи на банковите системи по света, които реално се използват, за да се администрират паричните транзакции.
  5. Биткойн ще смени кредитните карти и кеша – още е рано, биткойн няма ресурса да се превърне в универсална разплащателна система.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ