5-те най-атрактивни черти на характера

5-те най-атрактивни черти на характера

5-те най-атрактивни черти на характера

Според психолозите съществуват 5 черти на характера, които са по-привлекателни за другите от нашето образование или генетика.

Сред тях приветливостта (или игривостта) се очертава като една от най-привлекателните личностни черти. Приветливите хора са особено заинтересовани от това, техните партньорите да бъдат също благоразположени, да бъдат забавни, спокойни и креативни.

До този извод стига екип от учени от Института за психология към университета "Мартин Лутер" Хале-Витенберг в Германия, ръководени от д-р Рене Пройер. В хода на изследването 327 млади хора са попитани, кои черти на харакера биха желали да притежава техният дългосрочен партньор. И мъжете, и жените подреждат 5 сходни характеристики. Жените обаче се интересуват повече от чувството за хумор у партньора, а мъжете - от една вълнуваща личност. В хода на изследването се очертават 5 най-атрактивни личностни черти.

Петте най-атрактивни личностни черти, изпъкнали в хода на изследването са:

  • добротата и разбирането,
  • интелигентността,
  • чувството за хумор,
  • грижовността,
  • атрактивността.

Отделно от тези 5 черти на характера обаче, приветливостта също намира своето специфично място в изследването. 

"Въпреки че трябва да бъдем предпазливи при интерпретирането на данните, те може да са индикация, че приветливите хора всъщност се възприемат като по-привлекателни партньори или че приветливостта става все по-значима във взаимоотношенията", обяснява Д-р Рене Пройер, автор на изследването и допълва: "Следователно, тази личностна характеристика също изглежда важна за избора на партньор - поне толкова, колкото дброто образование, добри гени или религиозността".

Приветливите хора се радват на закачките, играта на думи, импровизацияте и приемат предизвикателствата с лекота. Те се радват на необичайни неща и са добри в създаването на ситуации, на които хората могат да се насладят. 

Но за мъжете и жените тази черта на характера изпраща малко по-различен вид положителни сигнали. За жените, приветливият мъж изпраща сигнал, че не е агресивен. За мъжа, приветливата жена изпраща сигнал, че е жизнена.

"... хората възприемат приветливостта като полезна за добре функциониращите романтични взаимоотношения, като повишаваща благосъстоянието на партньорите, поддържаща вълнението на взаимоотношенията и предаваща любовта между партньорите. И по-общо казано - чрез по-дълбоко изграждане на връзката", пише авторът в своя труд.

Източник: PsyBlog

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ