Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

БНБ пуска сребърна монета за 150 години от рождението на Гоце Делчев

БНБ пуска сребърна монета за 150 години от рождението на Гоце Делчев

Българската народна банка пуска специална възпоменателна монета от сребро, с която да отбележи 150-годишнината от рождението на революционера Гоце Делчев. Тя ще е в обращение от 17 януари, съобщиха днес от централната ни банка.

Всеки ще има право да купи до два броя от монетата в периода 17-19 януари, след което тя ще се продава без ограничения. Цената ѝ е 108 лева. БНБ публикува и списък с адресите, от които всеки може да се сдобие с ценния предмет.

В брошурата към монетата е отпечатана портретна снимка на Гоце Делчев (1872-1903), която е използвана и за изобразяването му върху лицевата част на самата монета. Той е организатор и ръководител на националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението.

Делчев е роден в Кукуш, учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а след това и във Военното училище в София. Заради участие в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където се среща с Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македонско-одринска революционна организация (ВМОРО).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ