Google посвещава деня на носителката на Нобелова награда Нели Закс

Google посвещава деня на носителката на Нобелова награда Нели Закс

Google посвещава деня на носителката на Нобелова награда Нели Закс

Световната интернет търсачка Google днес отбелязва с Doodle в началната си страница навършването на 127 години от рождението на германската поетеса, автор на театрални пиеси и преводач, както и носителка на Нобелова награда за литература, Нели Закс. 

Нели Закс е родена като Леони Закс през 1891 г. в Берлин, в семейството на изобретател и фабрикант. Тя израства в еврейска среда, отрано музицира, пише стихове и иска да стане балерина. Живее в усамотение и не участва в обществения живот.  През 1921 г. с помощта на писателя Стефан Цвайг издава първата си стихосбирка "Легенди и разкази", която е в стила на неоромантизма и възпява природата и музиката. 

Закс избягва от нацистка Германия в Швеция по време на Втората световна война. Нейният живот в нацизма и талантът ѝ да пише я правят отявлен говорител на травмата на евреите, заради жестокостта на политическия режим в Германия и войната. 

Като бежанка в Швеция тя издържа себе си и майка си, живеейки в апартамент от една стая, работейки като преводач. По това време пише силни поеми и пиеси за последиците на войната и членовете на семейството ѝ, които са загинали в концентрационни лагери. Закс описва метафорите в своята поезия като "рани", но работата ѝ обхваща също и теми като трансформацията и прошката. 

Получава Нобелова награда за литература през 1966 г. Удостоена е и с много други престижни отличия, включително Наградата за мир на Германската книжна борса през 1965 г. "Въпреки всички ужаси на миналото", казва тя, приемайки награда, - "аз вярвам във вас". 

Закс умира на 78-годишна възраст в Стокхолм през 1970 г., оставяйки ценно литературно наследство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ