Грешките, които туристите масово правят

Грешките, които туристите масово правят

Ако обичате да пътувате, вероятно сте изработили собствени правила за намаляване на разходите, пишат колегите от Obekti.bg. Но ако първото, което търсите на летището, е откъде да хванете такси или да обмените пари, тогава трябва да проверите този списък с най-масовите туристически грешки. Те ще ви помогнат да спестите повече пари, които можете да похарчите за следващото си приключение.

Ето няколко начина, по които всъщност губите излишни пари:

Пътувате през деня

Нощта е време за сън. Както и възможност да спестите пари за нощувка. Ако изберете нощен влак или автобус, ще стигнете там, където искате да отидете, без да губите деня си в път.

Не знаете правилото на шестте пресечки

Храната обикновено е двойно по-скъпа и не така добра в близост до популярна туристическа атракция. Отдалечете се от претъпканите с туристи места, за да се насладите на нещо по-автентично и по-евтино. Изминете шест пресечки разстояние и се потопете в ритъма на местното всекидневие. Малките улички и пазарчета крият най-добрите възможности.

Подминавате споделянето

Вероятно сте чували за услуги за споделено настаняване като Couchsurfing, но има и приложения за споделяне на пътуване като BlaBlaCar и други, които ще ви помогнат да се свържете с местни хора и други пътници, които са в същата посока.

Резервирате всичко предварително

Ранната резервация върши работа, ако имате строг график, към който трябва да се придържате. В противен случай предварителното резервиране ви ограничава. Ако го избегнете, можете да останете на мястото, което ви харесва за по-дълго време, а ако искате да напуснете по-рано, няма да се налага да плащате допълнителни такси.

Обменяте валута при неизгодни условия

В много страни няма регулация за курса на обменните бюра, което им позволява, особено на летищата и покрай туристически забележителности, да продават легално валута със силно завишен курс. Проверете обменните курсове предварително и вижте какви са условията на вашите банкови карти за теглене на пари извън страната. Таксите за теглене в чужбина обикновено са високи, но има различни начини да си спестите този разход. При някои банки можете да теглите без такса от банкомат на същата компания. 

Не сте наясно с правилата за бакшиш

В някои страни, например в САЩ, правилото е да се дава бакшиш от 15 до 20%. На други места бакишът е включен в сметката, а на трети се възприема като нещо обидно. Проучете, преди да пътувате – може да спестите както пари, така и неудобни ситуации.

Предоверявате се на туристическите брошури

От момента, в който затегнете колана в самолета, ви заобикалят брошурис „най-добра дестинация“ и „задължително вижте“, за които се предполага, че дават информация за най-интересните места. Всичко това обаче е реклама. Автентичните и по-евтини места никога не се споменават. Проверете туристическите форуми, преди да пътувате, за да получите най-добрите оферти и да се насладите на най-ярките преживявания.

Не проверявате всички възможности за транспорт

Наемането на кола е скъпо. Ако не пътувате с кола, проверете обществения транспорт. Понякога хотелите предлагат безплатни или евтини трансфери до летището, а много европейски градове разполагат с удобни експресни влакове, с които ще стигнете директно в центъра на града по-бързо, отколкото с кола.

Пътуването може да бъде стресиращо или вълнуващо – стига да сте подготвени, за да се насладите на преживяването. Прочетете пълният текст тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ