Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Индиец построи реплика на „Тадж Махал“ за съпругата си

Индийски бизнесмен демонстрира обичта към жена си, като ѝ построи реплика на популярния мраморен монумент „Тадж Махал“. Ананд Пракаш Чокси е построил сградата в град Бурханпур и я определя като подарък за съпругата си, но и за града и хората. Строежът струва 20 млн. рупи или 199 хил. паунда и ще бъде дом на жената на Чокси – Манджуша.

Оригиналният „Тадж Махал“ е мавзолей, изграден в град Агра от император Шах-Джахан в памет на неговата съпруга Мумтаз, която умира, докато ражда 14-ото им дете, пише „Би Би Си“.

Той е една от най-големите атракции в Индия и в дните преди пандемията традиционно привличаше по около 70 хил. туристи на ден, включително знаменитости.

Репликата се простира на имот с площ от 50 акра, който включва болница и също привлича постоянен поток от посетители. „Много хора започнаха да правят своите предсватбени снимки тук“, разказва Чокси. „Не ги спирам, защото в нашия град сме сплотена общност, в която всеки познава всеки. Така че, моята къща е отворена за всички“, допълва той.

Въпреки че „Тадж Махал“ е вдъхновил новия дом на семейството, интериорът не е строго ислямски по дизайн, а се отличава със съвременни решения. Изграждането му е продължило три години. Ананд и Манджуша изучават различни аспекти на оригиналния мавзолей, използват и 3D изображения, за да изградят техните собствени.

Инженерите са намалили размера до една трета от този на „Тадж Махал“ в Агра.

Това не е първият подобен проект. През 2013 г. пенсиониран правителствен служител създаде реплика в памет на жена си.

Чокси отбелязва, че къщата не е посветена само на съпругата му. „Днес в страната ни има много омраза. Хората се разделят в името на религия и каста“, посочва той и допълва, че иска да „разпространи любов“. „И тази къща за мен е символ на тази любов – тази, която надхвърля нашите социални различия и политическия шум“, коментира Чокси.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ