Кралят на Холандия работи тайно като пилот на самолет

Кралят на Холандия работи тайно като пилот на самолет

Кралят на Холандия работи тайно като пилот на самолет

Кралят на Холандия Вилем-Александър призна, че и след коронацията е продължил редовно да управлява пътнически самолети, но инкогнито. Монархът летял като втори пилот на самолетите на KLM, а пътниците понякога, рядко разпознавали гласа му.

Отдавна беше известно, че Вилем-Александър е пилотирал самолети преди да заеме престола през 2013 г. Но сега се разбира, че и като крал е продължил да кара два пъти месечно като втори пилот в KLM Cityhopper, филиал на авиокомпанията KLM, разказва Би Би Си.

Нейните клиенти по правило са бизнесмени, пътуващи за Великобритания, Германия, Норвегия и още няколко страни в Европа.

В интервю за вестник De Telegraaf кралят заяви, че смята да продължи да пилотира, а през лятото ще мине курс за управление на по-големите Boeing 737s, с  които авиокомпанията е заменила използваните досега Fokker.

"Ще е приятно някога да летя към нови дестинации, с повече пътници, на по-дълги разстояния. Всъщност затова се уча да пилотирам 737", казва монархът. По-рано той бе заявил, че ако не се беше родил в двореца, би бил пилот на големи самолети като Boeing 747.

Сядайки зад щурвала, монархът не съобщавал името си на пътниците в началото на полета, тъй като това не е задължително за втория пилот. Вилем-Александър отбелязва, че било трудно да го разпознаят в униформа и с фуражка на KLM.

Крал Вилем-Александър бе коронясан през 2013 г. след оттеглянето на майка му Беатрикс от престола. През април той навърши 50 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ