Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Личностните черти, които ни правят симпатични

Личностните черти, които ни правят симпатични

Красотата на един човек действително, не е само това, което виждаме на пръв поглед у него. Тя е скрита много по-надълбоко под кожата му, твърдят психолози.

Позитивните черти на личността като отзивчивост и честност правят хората да изглеждат физически по-привлекателни, показват проучвания. Тези, които показват отрицателни личностни качества като грубост и нелоялност изглеждат физически по-малко привлекателни за наблюдателите. Констатацията е особено силна, когато жени оценяват мъже, тъй като жените отделят повече внимание на личността.

За проучването група доброволци са разгледали снимки на непознати хора, като е трябвало да оценят, колко привлекателно изглеждат те. След първоначалните отговори, учасатниците са получили известна информация за въпросните личности си и е трябвало да ги оценят отново. Новите резултати показват, че хората с положителни личностни черти са били оценени като по-симпатични. 

Така по принцип оценяваме хората и в реалния живот. Първо ги виждаме без да знаем нищо за тях и веднага си създаваме някакво "първо впечатление". След като ги опознаем, мнението ни може да се промени.

"Това изследване напомня на хората, че личността има много по-важно значение при определяне на нашата привлекателност; дори може да промени мнението ни за това, как някой изглежда", обяснява д-р Левандовски, ръководител на изследването и допълва: "Възприемането на човек като симпатична личност го прави и по-подходящ за партньор във всякакъв аспект." 

Проучването ясно показва, че можем да коригираме възприятието си за физическата привлекателност на човек, след като получим повече информация за личността му. "Разбираме съществената сила на информацията за личността, която може да промени първоначалните ни оценки", твърдят авторите.

Източник: PsyBlog

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ