Любопитни факти за скуката

Любопитни факти за скуката

Любопитни факти за скуката

1: Да ни е скучно - това е човешко

Нито едно животно не е в състояние да изпитва скука, когато жизнените му нужди са удовлетворени. Животните се чувстват доста комфортно и в покой.

2: Скуката е нормална и патологична

Нормалната скука е естествена реакция на дадена ситуация. Но ако е налице неситуативна и продължителна скука, тя може да бъде симптом на депресия. Началото на една депресия по правило се характеризира с потиснато настроение, загуба на интерес към всичко, което до скоро е изглеждало значително. Патологичната скука е състояние, при което човек е отегчен през целия си живот.

3: Скуката не винаги е съществувала в човешката култура

Скуката е липсвала при древните гърци. През Средновековието тя се появява под наименованието accedia и е обяснявала състояниеа между мързел, апатия и отхвърляне на умствена работа - всичко, от което човек е трябвало да се чувства виновен пред Бог. Меланхолията се появява по време на Възраждането и се е свързвала по-скоро с физическо заболяване, отколкото с психическо.

4: Скуката е "неубиваемо" време

Скуката е неизбежен резултат от липсата на възможност да се запълни свободното време. Тази скука може да се появи на индивидуално ниво при някои пенсионери и безработни, а също и на социлано ниво - в индустриалната епоха, работещите по 8-9 часа на ден са се чувствали много по-отчаяни от селяните, принудени да работят непрекъснато. Психолози смятат, че един от проблемите, които се срещат при децата на възраст 8-10 години, е да се научат да си намират нещо за вършене и развлечение. Както показва практиката, много хора не решават този проблем и до 80 годишна възраст.

5: Скуката е чувство за безполезност

Скуката (а заедно с нея и депресията и апатията), често се случва, когато способностите на човек са много по-високи, отколкото изисква заобикалящата го среда и конкретната ситуация. 

6: Скуката е липса на мотивация

Това обичат да казват всички, които работят с персонал. Според тях, всичко е много просто: ако човек е мотивиран и вижда целите, той просто не може да се отегчи. Всичко това е чудесно, не винаги се намира смисъл там, дори където целите са видими. Затова скуката и липсата на мотивация е само проявление на по-голяма скуката и липса на смисъл.

7: Скуката е обратната страна на стремежа към целта

Скуката може да се дължи не само на голамо количество свободно време, но също и на отделяне от традиционното възприемане на света. С изчезването на традиционното общество всеки човек е изправен пред нуждата да намери смисъла на живота, да открие своя цел. А да живее без цели и както да не живее изобщо. 

8: Скуката може да бъде съзнателна и несъзнателна

Възможно е, живеейки в рутина, дори да не осъзнаваме, че ни е скучно. За да осъзнаем своята скука е нужен кураж. 

9: Скуката може да се компенсира

Възможно е да лекувате болестта, като се борите със симптомите, а не с причината. По този начин всъщност скуката може да се компенсира с различни развлечения - филми, книги, пътешествия. Стига компенсацията да не е разрушителна - като алкохол например.

Източник: ABC Fact

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ