Мистериозният свят на Кхаджурахо

Мистериозният свят на Кхаджурахо

Мистериозният свят на Кхаджурахо

Добре дошли в Кхаджурахо – един комплекс, пълен с прекрасни храмове, принадлежащи на древните духовни традиции на Индия, пишат редакторите на Obekti.bg.

В периода от 950 до 1050 г. градът е бил столица на династията Чандела. Градът комплекс има площ от 21 км². Храмовете Кхаджурахо са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Населението на града е 19 282 жители.

Индийският щат Ориса може да се нарече музей под открито небе. В градовете Бхубанешвар, Пури, Конарк и др. има паметници, които са истински "чудеса на света". Още по-прочут е Кхаджурахо - град с уникални образци от каменното строителство на Индийското средновековие.

Повече от хиляда години ни делят от построяването на тези храмове, богато украсени със скулптури, които са запечатали всички прояви на човешкия живот в онази епоха. От 85-те храма напълно са запазени 22, останалите са станали жертва на вековете. Тези, които са оцелели, са изключително ценни паметници на културата и за разглеждането им е необходимо доста време. Грандиозни каменни площадки, стълбища, светилища, портали, кули, храмове, чиито стени са украсени със скулптури. Повечето от тях изобразяват горещи прегръдки на влюбени, силно интимни епизоди и сцени от живота. Някои специалисти твърдят, че скулптурната еротика има дълбоко религиозен характер и символизира връзката на човешката душа с боговете. Други смятат, че такива скулптури предпазват храма от гръмотевици: богът на дъжда Индра е един от покровителите на любовта.

На всяко от хилядите изваяни лица посетителят вижда застинала блажена усмивка. Лицата се усмихват и сияят, когато върху тях падат лъчите на изгряващото слънце.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ