Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Най-добрите и най-лошите страни, в които да бъдеш майка

Най-добрите и най-лошите страни, в които да бъдеш майка

Всяка година около 3 милиона бебета умират през първия месец от живота си - много от тях, поради причини, които биха могли да бъдат избегнати. Повече от една трета от родените умират през първия ден от живота си, показва статистиката.

Всяка година 40 милиона жени извършват домашно раждане, без помощта на професионалисти. Това посочва докладът „Оцеляването на първия ден“, изготвен от неправителствената организация ONG Save the Children.

Тази организация събира всяка година информация за здравето на жените, здравето на децата, образованието и др. Използва данни от 176 страни. Нациите се оценяват по пет показателя: майчино здраве, благосъстояние на децата, образователен, икономически и политически статус.

Кои са лидерите и кои на опашката

Още през 2013 г. Финландия е оценена като най-добрата държава в света от гледна точка на това да бъдеш майка там. Комбинация от ефективни здравни политики, зачитане на правата на жените и предпазна мрежа за новородените гарантират лидерството в класацията на европейската държава, следвана от Швеция и Норвегия. И това лидерство продължава до днес.

От друга страна, най-засегната е Демократична република Конго, която се смята за най-лошата държава в света за една майка и едно дете. Липсата на достъп до основни здравни грижи и наблюдение на новородените поставя страната на последно място. В Демократична република Конго рискът от смърт при бременност или раждане е 1 на 30. Докато във Финландия той е 1 на 12 200.

И нещо любопитно

В доклада за 2012 г. Save the Children посочва отново Норвегия, изтъквайки още, че там една жена учи средно 18 години, средната продължителност на живота ѝ е 82 години и само 1 на всеки 175 майки е изложена на риск да загуби дете, преди то да навърши 5 години. Освен това 82% от живеещите там използват контрацептивни методи.

А в Нигер ситуацията е точно обратната. Там една жена учи средно само 4 години, има продължителност на живота 56 години и 1 от нейните 7 деца умира преди петия си рожден ден. Освен това 1 на всеки 16 жени умира от причини, свързани с бременност или раждане, и само 5% използват контрацептивни методи.

В допълнение към класифицирането на страните, неправителствената организация цитира шест „основни“ мерки, които могат да действат като „спасител“ и могат да достигнат до всяка майка в света: кърмене, допълнително хранене, витамин А, желязо, цинк и добри хигиенни практики. Всъщност майчиното мляко би могло да предотврати смъртта на 1 милион бебета всяка година.

По материали на Mamma pret a porter

Източник: Новите родители

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ