Най-популярните уебсайтове през годините (видео)

Днес AOL и Yahoo са имена, които не означават нищо за най-младото поколение, израснало с Facebook, Google и Youtube. Преди 20 г. обаче именно тези два портала, заедно с Microsoft Network (MSN), доминират напълно интернет пространството.

Ново видео в Youtube канала Data Is Beautiful проследява историята на най-популярните уебсайтове през последните 24 години, съобщава FastCompany.com.

Началната точка на видеото е януари 1996 г., когато AOL безспорен хегемон в интернет средите. Доминантната позиция на портала, който по това време носи името America Online, продължава до ранните години на 2000-те, като в този период сайта може да се похвали с два пъти по-висок трафик на заемащите втора и трета позиция Yahoo и MSN. През 2000-та година AOL  дори придобива медийния гигант Time Warner за 162 млрд. долара, създавайки най-големият концерн в развлекателната индустрия по това време(днес тази титла принадлежи на Walt Disney). Именно това е пикът на компанията, като още през следващата година Yahoo задминава AOL по месечни посещение, слагайки начало на нова ера в интернет.

По това време Yahoo доминира всеки аспект на мрежата – уеб портал, имейл, форум и тн. Yahoo ще остане безспорен онлайн шампион до 2007 г., когато започва модерната ера на интернета с рязък скок на популярността на Google. По това време обаче предстоящата доминация на Google не изглежда неизбежна, като двата уебсайта многократно разменят местата си на върха. Yahoo окончателно се разделя с първата позиция през юли 2010 г., когато третото и четвърто място вече принадлежат на добре познатите Youtube и Facebook. Уебсайтът за споделяне на видеоклипове е създаден през февруари 2005 г., но истинският бум в неговата популярност започва в края на 2006 г., когато Google  го купува за 1,65 млрд. долара. Facebook, от своя страна, е създаден от Марк Зукърбърг през 2004 г. като мрежа за студенти от Харвард. През 2006 г. обаче мрежата се отваря до широката общественост и бързо набира популярност. През 2008 г. Facebook задминава по популярност Myspace.

Хегемонията на триумвирата Google-YouTube-Facebook започва през 2012 г. и продължава и до днес. През последните години обаче популярността на Facebook намалява, като компанията достига своя пик от 28 млрд. месечни посещения през 2017 г. Този октомври социалната мрежа отчита 23,6 млрд. посещения. Google, от своя страна, не демонстрира никакви признаци за забавяне, като през този месец онлайн търсачката е отчела 77 млрд. визити.

Както обаче показва видеоклипът, нито една технологична платформа не е доминирала мрежата през цялата и история. Няма гаранция, че днешните лидери ще останат вечно на върха.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ