Най-смешните фобии по света

Най-смешните фобии по света

Най-смешните фобии по света

Всеки се бои от нещо – от паяци, от влечуги, от клоуни ...от отговорност...Страхът е нормална защитна реакция.

Но има и фобии, които искрено разсмиват, макар че на тези, които да страдат от тях, никак не им е до тях.

Ето някои от най-смешните фобии, известни на науката.

1. Сингенезофобия (Syngenesophobia) – страх от роднини. Обикновено, от нея страдат хора, расли в семейства с чести кавги.

2. Папафобия (Papaphobia) – страх от Папата. Науката няма логично обяснение как е възникнала тази фобия, предполага се само, че може да е свързана с начина, по който изглежда Главата на Римокатолическата църква когато се движи с папамобила.

3. Ксантофобия (Xanthophobia) – страх от жълтия цвят. Жълтото често се асоциира със страхове. Няма нищо странно, че сам по себе си жълтият цвят може да предизвика панически страх.

4. Линонофобия (Linonophobia) – страх от върви, нишки, струни. Хората, които страдат от тази фобия, не са в състояние да работят като шивачи.

5. Арахибутирофобия (Arachibutyrophobia) – страх от полепване на фъстъчено масло по небцето. Разбира се, хората, които се измъчват от тази причудлива фобия, изобщо и не поглеждат фъстъчено масло, но обясняват, че всъщност се страхуват, че могат сериозно да си навредят ако се наложи да го отлепват от небцето си.

6. Хаетофобия (Chaetophobia) — страх от коси. Важи както за чуждите, така и за собствените коси. Страхът също така се разпространява върху мръсни коси, или пък вълма от косми, намерени на пода.

7. Асиметрифобия (Asymmetriphobia) — ужас от асиметрични вещи и конструкции. Който следи сериалът за гениалния чудак-детектив Монк, му е ясно за какво става въпрос. Всичко, което не е на мястото си, два различни чорапа дори са в състояние да вбесят човека, страдащ от тази фобия.

8. Глобофобия (Globophobia) – страх от балони. Тази фобия може да се разшири до всякакви кълбовидни предмети. Хората, изпитващи този страх, се боят не толкова от мбалоните, колкото от шумния гръм при евентуално спукване.

9. Анатидаефобия (Anatidaephobia) — натрапчив страх, че ви следва патица. За отбелязване е, че този страх се проявява не когато наоколо е въпросното пернато. Не, това е страх от перспектива, че патицата може да се появи отнякъде и да тръгне след вас.

10. Аулофобия (Aulophobia) – страх от звука на флейти. Днес тази фобия се среща рядко, но за появата й е виновен постравматичен стрес от времената, когато в началото на войни на бойното поле свирели флейтисти

11. Деипнофобия (Deipnophobia) – страх от разговори на масата. Характерен е с проявите си в общества, където са установени твърде много правила. Много хора изпитват ужас да започнат разговор по време на обяд или вечеря в компания, защото се опасяват, че ако някой обърне внимание как дъвчат храната, или пък прекъснат някого, ще бъдат игнорирани до края на събирането.

12. Метрофобия (Metrophobia) – страх от поезия. Обикновено, тази фобия се развива в ученическите години, когато се дават много домашни, свързани със стихове: анализ, откриване на определени думи, и т.н. Никога не рецитирайте стихове пред хора с такъв срах.

13. Пентерафобия (Pentheraphobia) – страх от тъща или свекърва. Говорим за наистина болезнен, пречещ на нормалното съществуване страх.

14. Хипопотомонстросескипедалиофобия (Hippopotomonstrosesquippedaliophobia) – страх от дълги думи. Представяте ли си какво им е на хората, страдащи от тази фобия – те дори не могат да я произнесат, защото името й би ги хвърлило в пристъп на паника.

15. Погонофобия (Pogonophobia) – страх от бради. Някои хора просто не могат да понесат в буквалния смисъл вида на гъста мъжка брада.

16. Номофобия (Nomophobia) – страх да останеш без телефон или мрежа. Ако изпадате в ужас, когато сте забравили телефона си вкъщи или, когато нямате мрежа, добре дошли в клуба на номофобите.

17. Турофобия (Turophobia) — страх от сирене. Страшна работа – отказват се напълно от сиренето, защото ги плаши

Източник: abcfact

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ