Отбелязваме 28 години от смъртта на легендата Фреди Меркюри

Отбелязваме 28 години от смъртта на легендата Фреди Меркюри

Отбелязваме 28 години от смъртта на легендата Фреди Меркюри

Днес се навършват 28 години от смъртта на един от най-великите певци в историята на музиката – Фреди Меркюри. Талантливият изпълнител умира през 1991 година на 45 години след усложнения от СПИН.

Фреди, който е роден с името Фарук Булсара в Занзибар, създава легендарната рок група Queen през 1970 година заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Фреди Меркюри е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички. Провокативните му визия и държание впечатляват феновете по цял свят и славата бързо завладява музикантите. Фреди Меркюри на 73! Вижте най-доброто от него.

Само ден преди смъртта си гениалният музикант потвърждава в съобщение до медиите, че е болен от СПИН. Последните кадри на Фреди са увековечени в клипа към „These are the days of our lives" - песента, с която знаменитият вокалист казва сбогом на света.

През 1992 г. Меркюри е награден посмъртно за изключителен принос към британската музика, а на стадион "Уембли" в Лондон се провежда почетен концерт.

Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и британската музикална зала на славата през 2004 г. През 2002 г. е поставен под номер 58 в анкетата на Би Би Си на 100-те най-велики британци. Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2. 18-и е в списъка на сп. Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и е описан от AllMusic като „един от най-великите рок изпълнители“.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ