Откриха тайни страници от дневника на Ане Франк

Откриха тайни страници от дневника на Ане Франк

Откриха тайни страници от дневника на Ане Франк

Две неизвестни досега страници от прочутия дневник на Ане Франк бяха дешифрирани като съдържание и публикувани в Холандия. Страниците съдържат "мръсните шеги" и мислите на младото момиче по темата за секса и отношенията между жените и мъжете. 

Ане Франк се е опитала да скрие страниците от семейството си и близките в къщата - те са били покрити с каучукова кафява хартия. С нови технологии за снимане изследователи едва сега са успели да ги разчетат. 

Мислите са написани на 28 септември 1942 г., недълго след като 13-годишното тогава еврейско момиче е започнало да се крие в къщата в нацистка Холандия. 

"Ще използвам тази лоша страница да запиша мръсни шеги", е написала Ане Франк, задрасквайки няколко фрази и посочвайки мръсните шеги, които е знаела, докато е растяла тийнейджърка в трудните условия на укриване от смъртта в историческия момент. Тя е добавила няколко реда за сексуалното образование, представяйки си, че трябва да проведе такъв необходим разговор с някой. Споменала е проституките на времето, за които на други места е писала че знае от баща си. 

"Ане Франк пише за сексуалността по обезоръжаващ начин. Като всеки възрастен човек, тя е любопитна по този въпрос", коментира Роналд Леополд от Музея на Ане Франк в Амстердам. 

Според Франк ван Врий, директор на института "Ниод", който е помогнал да бъдат дешифрирани страниците от нови снимки, заснети през 2016 г., всеки, който ги чете, не би могъл да подтисне усмивката си. 

"Мръсните" шеги на Ане Франк са били класики сред подрастващите. "Те дават да се разбере, че при всичките си дарби, тя преди всичко е била и едно обикновено момиче", казва Ван Врий. 

Една от шегите била "Знаете ли защо момичетата от германския Вермахт са в Холандия? За да бъдат матраци за войниците". 

От Музея на Ане Франк в Холандия заявиха, че са решили да публикуват скритите страници, които Ане Франк очевидно е искала да прикрие, защото са от научен интерес и не променят представата за момичето. "През десетилетията Ане прерасна в световен символ на Холокоста, докато самото момиче Ане все повече избледняваше на заден план. Тези буквално разкрити текстове изваждат на преден план любознателната и в много отношения предпазлива тийнейджърка", посочват от музея. 

Дневникът на Ане Франк, обявен за документ от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е написан от нея докато тя се е укривала в тайна пристройка от работна сграда на баща си, започвайки да пише от 5 юли 1942 г. - около месец след като получава дневника за рождения си ден, когато става на 13 г. Ане Франк живее със семейството си и техни приятели - Ван Пелс, до откриването им след 2 години. Как всички са били намерени от нацистките войници, след като толкова дълго успяват да се укрият, остава мистерия. 

Ане Франк умира от болест в концентрационен лагер през 1945 г. - през същата година, когато свършва Втората световна война. Баща й е бил единственият член на семейството, оцелял Холокоста. Той публикува дневника й през 1947 г. и това става една от най-големите световноизвестни книги. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ