Полезните свойства на ряпата

Полезните свойства на ряпата

Ряпата е зеленчук, който вирее добре по нашите географски ширини, както зелето и репичките, споделя foorpanda. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко разпространена в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене може да срещнете салата с настъргана ряпа. 

За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. 

Ряпата съдържа набор от микроелементи, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли. Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане. Зеленчукът позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма. 

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 1 юли. Джулай Морнинг, Свети Врач
ChatGPT е свил с една трета свободните работни места за млади специалисти във Великобритания
Американският сайт Amazon загуби правото да продава новата конзола на Nintendo
Зеленски поиска от Германия повече системи за противовъздушна отбрана
Modernity Yellow Party - за жълтото като символ на свободата
Времето: Посрещаме юли с високи температури, но на места и с валежи
„Дългово робство“: Мъск отново разкритикува разходния законопроект на Тръмп
Алигаторски Алкатраз: Тръмп открива център за задържане на мигранти насред блата, пълни с едри влечуги