Полезните свойства на ряпата

Полезните свойства на ряпата

Ряпата е зеленчук, който вирее добре по нашите географски ширини, както зелето и репичките, споделя foorpanda. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко разпространена в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене може да срещнете салата с настъргана ряпа. 

За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. 

Ряпата съдържа набор от микроелементи, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли. Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане. Зеленчукът позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма. 

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Уволнени са служителите от автомобилна администрация, взели подкуп от екипа на Роби Уилямс
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 29 септември до 5 октомври
Китай откри най-високия мост в света – 625 м над река Бейпан
Златото достигна нов рекорд поради по-слабия долар и риска от спиране на работата на правителството на САЩ
Песков: Идната седмица Путин ще направи "доста важно изявление"
Проевропейската партия на президента Мая Санду печели изборите в Молдова
Периодичното гладуване има 2 основни предимства за хората, страдащи от затлъстяване
Бюджетният дефицит на Нидерландия достига 3 милиарда евро през първата половина на 2025 г.