Полезните свойства на ряпата
Ряпата е зеленчук, който вирее добре по нашите географски ширини, както зелето и репичките, споделя foorpanda. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко разпространена в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене може да срещнете салата с настъргана ряпа.
За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят.
Ряпата съдържа набор от микроелементи, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли. Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане. Зеленчукът позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.
Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.
Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.