Тези 8 вещи във вашия дом ви правят нещастни

Тези 8 вещи във вашия дом ви правят нещастни

Тези 8 вещи във вашия дом ви правят нещастни

Забелязали ли сте, че понякога, когато влезете в спалнята или в хола, ви обземат странни чувства? Може би в някоя от стаите има предмети, които ви дразнят. Защо не ги изхвърлите, ако смятате, че не са ви необходими?

Да, колкото и странно да ви изглежда, някои вещи ни се отразяват негативно в емоционален план, пише BrightSide.

Например…

Сувенири

Това, че родителите ви са ви подарили красива картина или сувенир за спомен с много любов и най-добри намерения, не значи, че трябва да пазите вещи от този тип. Имаме навика да държим много на подаръци от роднините. Макар че не харесваме наследствените вещи, ние изпитваме вина, когато се разделяме с тях. Те ни навяват негативни или тъжни мисли. Запазваме предмети, които не съвпадат с нашето чувство за стил и които наистина не ни носят радост.

Вещите на вашите деца

Тук не става дума за шепа играчки на пода, а за хаос от дрехи, аксесоари, технологични продукти и какво ли още не. Цялата тази суматоха кара родителите да изпитват неспокойство – трудно е да се почисти и да се намери място за всяка една играчка. У тях се създава усещането, че положението излиза извън контрол – чувство, познато на много майки и бащи, около отглеждането на малките.

Книги, които вече не обичате

Книгите са своеобразни портали, които ни водят към мистични светове. След прочитането им ни обземат силни емоции. Пазете обаче само онези, които са ви помогнали да преминете през важен момент от живота си. Когато една книга има обратен ефект, тя може да предизвика негативни емоции.

Телевизорът

Ако имате навика да включвате телевизора, веднага щом се приберете вкъщи, запомнете, че прекомерният шум води до свръх стрес (и е по-голямо предизвикателство за ежедневните ви задължения), така че е по-добре да съхранявате уреда зад шкаф, за да намалите желанието си да го пускате постоянно, дори и само за фон.

Детските ви подаръци

Никога няма да се разделите с любимата си кукла или мече от детството, тийнейджърските години или дори колежа, защото те предизвикват силна емоция. Все пак има и предмети, които не носят тази магия и настроение. Затова психолози съветват да се отървете от тях.

Неоправено легло

Прескачането на това задължение има изненадващо отрицателно въздействие върху живота ви. Организацията е ключът към справянето с ежедневните безредици (и стресови фактори). Нещо толкова просто като разхвърляната стая или легло може да ви коства излишно напрежение и нерви, когато се върнете пренатоварени от работа.

Неизползвани консумативи за хоби

Изоставените или неизползвани консумативи за хоби са форма на  т. нар. "амбициозно затрупване". Много по-лесно е да се съберат материалите, отколкото да се отдели време и усилия да се преследват. Имате килер, пълен с прежди, и си мислите, че сте плетачи, дори ако не сте докоснали игли месеци наред (или години!). Това след време може да породи у вас чувство за вина и безпокойство, тъй като е нещо, в което сте вложили пари, а не сте използвали.

Купчина стари документи

Най-лошото на купищата хартии е, че са навсякъде – от стари вестници и списания до картички от някой празник. Хартията превзема всичко около нас, тя е като счупените вещи и кореспондира със стари спомени. Затова изхвърлете всички ненужни хартии, а тези, които са важни за вас, сортирайте в кутии.

Признанието, че конкретни неща в живота ви са предизвиквали отрицателни емоции означава, че сте спечелили половината от битката. Отказването или изхвърлянето дори и на една част от тези предмети може да бъде трудно. Вие се нуждаете от пространство, за да се включите в дейностите, които обичате - да играете  с децата, да практикувате йога в спалнята си или да танцувате в хола.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ