Наклонената кула в Пиза се изправя

Наклонената кула в Пиза се изправя

Една от най-известните туристически забележителности в света - наклонената кула в италианския град Пиза, вече е по-близо до вертикалата, перпендикулярна на земята, вместо да се наклонява по малко, както беше досега. Това разкриват експерти, цитирани от Би Би Си. 

Прочутата кула е наклонена по-малко благодарение на инженерни разработки, които бяха лансирани, за да бъде спасен този средновековен паметник, превърнал се в голяма туристическа атракция, предаде Франс прес.

Групата за наблюдение на Кулата, която регулира процеса на поддръжката ѝ, заяви, че сградата "е стабилна и много бавно намалява наклона си". 

Високата 57 метра средновековна кула се е изправила с общо 4 см за последните над две десетилетия, посочват те. "Това е все едно, че е имала два века, отнети от възрастта ѝ", коментира проф. Салваторе Сетис. 

Професорът по геотехника от Университета на Пиза Нунцианте Скуелиа, който работи с екипа за наблюдение, добавя, че е най-важна стабилността на камбанарията, а тя е била по-добра от очакваното при огледа тази година. 

През 1990 г. любимата на туристите по света кула бе затворена за посещения за първи път от 800 години, заради опасения, че може да е на ръба на срутване. По това време тя се наклоняваше с 4,5 см от вертикала. Международен екип впоследствие работи да я стабилизира - между 1993 и 2001 г. Накрая наклонът на кулата бе коригиран. 

Въпросната експертна група бе създадена след значими строителни работи между 1993 г. и 2001 г. под ръководството на инженера Микеле Ямиолковски, които целяха да бъде спасена заплашената от срутване кула. Тя бе затворена за посещения по време на строителните работи, които погълнаха над 28 милиона евро. Тогава най-известната камбанария в света, която бе наклонена 4,5 метра спрямо вертикалната си ос, беше изправена с 40 сантиметра.

Наклонът на кулата е толкова стар, колкото е тя самата. Той продължава от времето 5 години след построяването ѝ през август 1173 г. Накланянето се увеличава след приключването на строителството през 1372 г. Причината е, че пластът глина и пясък, върху който е построена кулата, е по-мек от южната страна на основата ѝ, отколкото от северната. Когато навремето строителите стигнали до третия етаж, променящата се почва била изменила основата си.

И докато инженерите могат да си припишат заслугите за спасяването на тази реликва, посетителите могат да се успокоят, че тя е налична за задължителните туристически снимки и днес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ