Любопитни факти за храненето

Любопитни факти за храненето

Има доста погрешни схващания, свързани с правилното хранене. Например: лишавайки се от определени продукти, можем да лишим тялото си от важни хранителни вещества, които спомагат за поддържането на здравето на органите.

Ето още няколко невероятни факта, свързани с хранаенето, които редакторите на ABC Fact изброяват.

1. Стикерите върху плодовете могат да се ядат! Лепилото им също е безопасно за хората, тъй като е на растителна основа.

2. Хората, които харесват пикантна храна, живеят по-дълго. Това се казва в проучване, проведено от учени от Харвардското медицинско училище. Те успяха да докажат, че ако ядете пикантна храна веднъж на ден, можете да намалите риска от смърт с14 %. Смята се, че това се дължи на биологично активните съставки, които спомагат за поддържането на нивото на триглицеридите и холестерола.

3. Доказано е, че доматите, съхранявани в хладилника при ниски температури, губят вкуса си.

4. Лимонът съдържа повече захар, отколкото ягодата, но има такова количество лимонена киселина, че изобщо не забелязваме.

5. Приготвяйте зеленчуците в микровълновата фурна, ако искате да съхранявате хранителните им вещества и минерали.

6. Жълтъците в яйцата съдържат много повече минерали и хранителни вещества, отколкото протеини.

7. В американските заведения за бързо хранене човек може да си долива сладка сода толкова пъти, колкото си поиска и е напълно безплатно. Във Франция това е забранено, тъй като французите активно се борят със зависимостта от сладкото и затлъстяването. 

8. Миризмата на шоколад намалява напрежението, което дава на човек усещане за спокойствие.

9. Краставиците както и тиквичките се състоят от 96% вода.

10. Замразените зеленчуци съдържат много повече хранителни вещества отколкото тези, съхранявани в складове. Това е така, защото преди замразяване се събират напълно узрели зеленчуци, докато за съхранение в складовете, те се събират полузеленеи, за да издържат по-дълго.

11. В американския град Сиатъл е незаконно да се изхвърля храна. Човек може да бъде глобен, ако направи това. Ако храната е годна, тя може да бъде предадена на нуждаещи те се, чрез т.н. "хранителна банка".

12. В света има около 10 хил. различни сорта ябълки, всяка от които има свой размер, аромат и цвят.

13. Медът е продукт, който няма срок на годност. Учените успяха да намерят мед, който е събран преди около 5 хил. години. Той все още е годен за консумация!

14. Обикновената готварска сол и морската сол не се различават по състав един от друг. Те съдържат точно същото количество натрий и хранителни вещества.

15. Шоколадът перфектно се справя с хронична кашлица. Понякога това е дори по-ефеикасно от лекарствата против кашлица.

16. Някои храни имат по-добър вкус на втория ден. Например: кюфтета, макаронени изделия и разбира се, борш.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ