Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Дори и без опияняващия ефект от алкохола, вкусът на бирата предизвиква произвеждането на допамин в мозъка, твърди ново изследване, цитирано от Daily Mail.

Невротрансмитерът допамин, свързан с удоволствието и възнаграждението, е известен с ключовата си роля в различни видове зависимости.

Учени от Университета на Индиана сканирали мозъка на 49 мъже, след като са отпили глътка бира и глътка от спортната напитка Gatorade. Резултатите показали, че вкусът на бирата предизвиква произвеждането на значително по-голямо количество допамин.

Освен това участниците споделили, че изпитали силна жажда за бира след първата глътка - за разлика от безалкохолната напитка.

Всеки от участниците получил само 15 милилитра бира за период от 15 минути, така че алкохолът да не окаже никакъв ефект.

Вижте пълният текст на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕК и ЕЦБ: България е готова за присъединяване към еврозоната от 1 януари догодина
Първи политически реакции от България и Европа след зелената светлина за еврозоната
Заради изтичане на информация: Отлага се гласуването на доклада за напредъка на Северна Македония по пътя към ЕС
Премиерът: В режим на плавно въвеждане на еврото сме, трябва да има спокойствие и предвидимост
Прогноза: Жилищата ще станат все по-недостъпни за българина
Тръмп: Постигането на сделка със Си Дзинпин е изключително трудно
България очаква конвергентния доклад за еврозоната
„Отвратителна мерзост“: Мъск разкритикува законопроект на Тръмп