Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Дори и без опияняващия ефект от алкохола, вкусът на бирата предизвиква произвеждането на допамин в мозъка, твърди ново изследване, цитирано от Daily Mail.

Невротрансмитерът допамин, свързан с удоволствието и възнаграждението, е известен с ключовата си роля в различни видове зависимости.

Учени от Университета на Индиана сканирали мозъка на 49 мъже, след като са отпили глътка бира и глътка от спортната напитка Gatorade. Резултатите показали, че вкусът на бирата предизвиква произвеждането на значително по-голямо количество допамин.

Освен това участниците споделили, че изпитали силна жажда за бира след първата глътка - за разлика от безалкохолната напитка.

Всеки от участниците получил само 15 милилитра бира за период от 15 минути, така че алкохолът да не окаже никакъв ефект.

Вижте пълният текст на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Срещата между Тръмп и Путин приключи. Ще има ли сделка?
Може ли промяната на океанските течения да замрази Европа?
Мелания Тръмп изпрати писмо до Путин за отвлечените деца от Украйна
Срещнаха се: Тръмп и Путин дадоха начало на разговорите в Аляска (СНИМКИ)
Тръмп е информирал по телефона Зеленски и лидери от НАТО за срещата си с Путин в Аляска
От Брюксел: Русия не може да наложи вето върху пътя на Украйна към ЕС и НАТО
Васил Терзиев за катастрофата с нощния автобус: Нито една камера или глоба не могат да заменят личната отговорност
Президентът на Украйна ще се срещне с Доналд Тръмп на 18 август