Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Жена с феноменална памет си спомня в детайли всеки ден от живота си

Жена с феноменална памет си спомня в детайли всеки ден от живота си

Запознайте се с жената, която може да си спомни всеки един отделен ден от 40-годишния си живот, все едно че е било вчера! - разказва британската телевизионна програма BBC Two.

Това е Трейси (във видеото), която има вродена феноменална памет, със способност да задържа множество автобиографични данни - освен основните неща от живота й, подробности като в кой ден преди 10 години просто е отишла до банкомата, или други обичайни действия. 

В тийзър на документален филм за нея на телевизионния канал става ясно, че при посочване на произволна дата от живота й, тя може да каже какво точно се е случило тогава, на този ден, дори и през 90-те години. 

Самата Трейси описва механизма на умствената си памет като много успешно складиране на информация, с допълнителен "валеж" на още памет впоследствие, когато частиците се наслагват една върху друга, подобно на играта на тетрис. 

Състоянието на Трейси опредлено е от интерес за науката, а също и за интернет потребителите. То стана повод за огромна дискусия - мнозина опитват да си представят какъв би бил живота им с такава свръхчовешка памет.

Някои в социалните мрежи посочиха, че това е дарба, но може да бъде и огромна тежест, заради неспособността на жената да забравя, което може да означава съответно намалена способност да се прощава на другите хора, или да се преодолява собственото чувство за вина от постъпки в миналото. 

Някои споделят, че умът при повечето хора по принцип си спомня много подробно травматични събития, като преживяна катастрофа например, когато човек е бил... едва на 4 години. 

Други посочват, че умението да се забравя е механизъм на еволюцията и то е нужно, за да се преодолява смъртта на обичани хора. 

Вижте.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ