Москва слага ръка на стомана за 600 млн. долара, предназначена за европейските пазари

Москва слага ръка на стомана за 600 млн. долара, предназначена за европейските пазари

Москва слага ръка на стомана за 600 млн. долара, предназначена за европейските пазари

Москва е присвоила стомана за 600 млн. долара от заводи и пристанища в Украйна, предназначена за европейските пазари. Това алармира главният изпълнителен директор на „Метинвест” Юрий Риженков, цитиран от ВВС.  Най-голямата стоманодобивна и минна компания в страната е собственик на завод „Азовстал” в Мариупол, който се превърна в последно убежище на военни и цивилни преди превземането на града от руската армия.

Риженков твърди, че стоманата, част от която е предназначена за Обединеното кралство, се транспортира в Русия и се продава вътре в страната и се изнася за Азия и Африка. Кремъл все още не е коментирал изявлението на мениджъра.

По думите му 300 служители и още 200 техни близки са загинали по време на окупацията на Мариупол, където е централата на холдинга, чиито два завода - „Азовстал” и „Илич”, държат 40% от производството на стомана в Украйна.

„Това, което правят, е грабеж. Те крадат не само от нас, но и от европейските ни клиенти”, подчерта Риженков пред BBC и допълни, че компанията документира кражбите на продукция и се подготвя за бъдещи съдебни действия.

Проф. Марко Миланович, експерт по международно право в университета в Рединг, смята, че съществуват редица възможности за водене на дело, но перспективите за успех са малки. „Които и правни възможности да избере „Метинвест”, процесът ще бъде труден. Изплащането на обезщетения се случва твърде рядко”, коментира той пред ВВС.

Подобно на много други украински компании „Метинвест” пренастрои производството си в подкрепа на армията. „Нашата компания произвежда бронирани жилетки, доставяме стомана за подземни бункери и за бронирани превозни средства. Ето защо хората, работещи в стоманодобивните заводи, са толкова важни за украинската победа, колкото и бойците на фронтовата линия“, изтъкна Риженков.

Той е убеден, че един ден „Азовстал” отново ще бъде украински. „Аз съм оптимист. Според мен руснаците вече загубиха тази война и е само въпрос на време да го осъзнаят. Те не се нуждаят от Мариупол, не им трябва Донбас. Украйна ще си върне завзетите територии. Въпрос на време е."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ