Nissan тества напълно автономно управление по улиците на Токио

Nissan тества напълно автономно управление по улиците на Токио

Nissan тества напълно автономно управление по улиците на Токио

Nissan демонстрира прототип на своята най-развита технология за автономно управление, планирана за въвеждане в серийно производство от 2020 г. Автомобил INFINITI Q50, оборудван със следващото поколение на технологията ProPILOT,  се движи самостоятелно по улиците на японската столица Токио.

Технологията позволява на автомобила да се движи автономно по пътищата в града и извън него, като започва, когато водачът избере дестинация в навигационната система, и приключва с пристигането в крайната точка на пътуването.

Изкуственият интелект на прототипа използва информация от 12 сензора, 12 камери, радари с 9-милиметрови вълни, шест лазерни скенера и карта с висока резолюция, за да анализира в реално време сложни сценарии и да насочва безпроблемно автомобила в предизвикателните градски условия – като преминаване през натоварени кръстовища. Това хардуерно оборудване, заедно с подобренията по софтуера, осигуряват също плавно маневриране, когато автомобилът се натъкне на препятствия на пътя, което води до управление, даващо усещане, че зад волана седи човек. Това от своя страна гарантира спокойствие за пътниците.

“Изобретателността стои в основата на всичко, което правим в Nissan. Прототипът на следващото поколение на технологията ни ProPILOT демонстрира, че тя ще е готова за използване в реални пътни условия от 2020 г. Днешната демонстрация е пореден пример за успешната ни работа при създаването на автономно бъдеще на управление за всички“, заяви Такао Асами, старши вицепрезидент на Nissan, отговарящ за научните изследвания и съвременно инженерство.

Демонстрацията следва скорошното лансиране на новия Nissan LEAF, оборудван с технологията ProPILOT, която позволява автономно движение в една лента на магистрала. Разрастващата сегама на Nissan с вградена технология ProPILOT включва също Nissan Serena, X-Trail и Rogue, като през 2018 г. към тях ще се присъедини и Qashqai.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември