18 000 души умират годишно у нас заради мръсния въздух

18 000 души умират годишно у нас заради мръсния въздух

18 000 души умират годишно у нас заради мръсния въздух

18 000 души у нас умират всяка година, вследствие на усложнения, причинени от фините прахови частици, съобщи Министерството на здравеопазването.

Много сериозен проблем е нивото на азбест във въздуха, заяви доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве на дискусия за фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Азбестът се е използвал масово в миналото в строителството и продължава да го има в много стари сгради, заяви експертът.

Пациентска организация предложи да се създаде маска с биоразградим филтър за пречистване на въздуха от фини прахови частици и при нужда хората да я носят всекидневно, когато са на открито, карат колело или мотоциклет.

"Общината в София прави нови велоалеи, но няма инфраструктура, те не са свързани помежду си. И това е сериозен проблем. Не трябва да се гледа на парче на това, защото има някакви пари по оперативна програма. Прави се една отсечка от велопътека и след това тя свършва. Трябва действително да се мисли този транспорт да бъде поощряван”, коментира доц. Хинков.

Сред останалите мерки за по-чист въздух, които се предвиждат в законодателни промени, са затягане на контрола при годишните технически прегледи на автомобилите, както и въвеждане на изискване за максимално съдържание на пепел в твърдите горива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ