3 години затвор условно получи капитанът на кораба Vera Su

3 години затвор условно получи капитанът на кораба Vera Su

3 години затвор условно получи капитанът на кораба Vera Su

3-годишна условна присъда "лишаване от свобода" получи капитанът на товарния кораб Vera Su, който заседна край Камен бряг. Това стана след споразумение между прокуратурата и защитата, което не подлежи на обжалване. 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203, 47 лева.

Обвиняемият Хайдар Ергюн призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура Добрич за това, че е допуснал плавателният съд Vera Su да заседне и е причинил значителни повреди на чужд имот, както и е създал опасност за живота на екипажа, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. "Русалка", корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата".

В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател. Това е довело до засядането на Vera Su и е създало опасност за значително повреждане на чужд имот – кораб. 

По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт.

Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство.

Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изясняване има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността "Яйлата" и региона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ