400 нови линейки и обновяване на 237 спешни центрове предвижда мащабен проект

400 нови линейки и обновяване на 237 спешни центрове предвижда мащабен проект

400 нови линейки и обновяване на 237 спешни центрове предвижда мащабен проект

Закупуване на 400 нови линейки с възможност за телемедицина и обновяване на 237 спешни центрове предвижда Министерството на здравеопазването в мащабен проект на стойност 163 млн. лв. Целта е бързо лечение на място и по-малко хора в болница, чрез подобряване достъпът до спешна помощ, диагностиката, лечението и наблюдението на пациентите, твърдят експерти. 

Основната цел на проекта е да се подобри достъпът на пациентите до качествена и навременна медицинска помощ при спешни състояния на територията на цялата страна, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.  

По проекта ще се модернизират, в съответствие с медицински стандарт „Спешна медицина“, всички 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната: спешните отделения, разкрити в  34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи. В изпълнение на проекта ще се обнови сградният фонд и ще се извършат строително-монтажни и строително-ремонтни дейности във всички обекти. Ще се доставят 400 санитарни автомобили, оборудвани с необходимото медицинско оборудване, както и модерни медицинска апаратура и технологично обзавеждане за обектите, включени в проекта. По този начин ще се гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ при спешни състояния на територията на цялата страна.

Финансирането е по Оперативна програма “Региони в растеж”. Очаква се през септември да бъдат избрани изпълнителите на проекта. Той трябва да бъде зявършен до края на 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ