48 медици от "Пирогов" с положителни проби за COVID-19

48 медици от Пирогов с положителни проби за COVID-19

48 медици от "Пирогов" с положителни проби за COVID-19

48 медици от  болница „Пирогов“ са заразени с COVID-19. От тях 20 са се заразили от пациенти, които са приети по спешност. Те са били без симптоми и са заразили колегите си в Клиниката по хирургия. 8 медици са заразени, докато са изпълнявали служебните си задължения, а 20 – извън работа. Това обясни директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов на премиера Бойко Борисов, който днес посети болницата. Той уточни, че всеки ден се правят по 64 PCR теста на персонала, който е общо 2300 души. 

Около 280 000 пациенти преминават годишно през спешното отделение на „Пирогов“, а за лечение в болницата остават около 52 000 души. Всяка година по тези показатели се бележи ръст. Сега обаче болницата, заедно с още няколко лечебни заведения в столицата, има отворено отделение, в което се лекуват пациенти с COVID-19. По данни на Националния оперативен щаб заразеният медицински персонал е общо 182 души. 

"Досега не е установен пациент, който да е напълно изчистен от коронавируса в рамките на месец след изписването му от болницата. Пациентите, заразени с COVID-19, се изследват със специален скенер. Навсякъде се правят буферни звена. Скенерът дава по-добра диагноза, отколкото теста", обясни директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Предстоят анализи доколко трайни са пораженията върху организма на човек, преболедувал от коронавирус. 

"Благодаря за всичко, което правите! И се пазете, защото сте ни ценни! Много разчитаме на вас, тъй като медицината и науката трябва да ни водят в това какво правим срещу коронавируса". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към лекарите, сестрите, санитарите и доброволците в "Пирогов". Премиерът разговаря с представители на работещите в болницата и пое ангажимент да им бъдат осигурени импрегнирани престилки. "Поръчал съм ви и летни престилки", добави той. 

Борисов инспектира и сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд "Енергийна ефективност". А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд "Джесика" е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. С 500 хил. лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен и ремонт в лицево-челюстната хирургия.   

Спешната болница вече разполага с модерен 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. Той е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г. Лекарите разказаха на премиера Борисов за уникалните специфики на ядрено-магнитния резонанс, който към настоящия момент е най-добре окомплектованият в България.

"Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите – прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници“, заяви премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница. Той добави, че това, което е пуснато, вече работи на пълни обороти.

Министър-председателят изтъкна, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ